Leny Breederveld in komedie met serieuze ondertoon


De Baai van Nice

Toneelschuur Producties


De beoordeling van een schilderij van Matisse draait uit op onderlinge strijd vol zelfspot, ironie en verbaal geweld.

Joeri Vos maakt, na De lange nasleep van een korte mededeling (Via Rudolphi / Toneelschuur Producties 2010) nu bij Toneelschuur Producties opnieuw ‘een komedie, met serieuze ondertoon’. Midden jaren 50 duikt De Baai van Nice, een schilderij van Matisse,  op in de Hermitage. Maar is het wel echt?  Zijn oud-pupil Valentina Nrovka is gevraagd het doek te beoordelen. Haar dochter Sophie houdt haar gezelschap. De assistent curator wacht gespannen af.
Terwijl Valentina haar oordeel  over het doek uitstelt, gaat het over veel meer dan een echt of on-echt schilderij. Valentina spaart niemand in haar oordeel over wat goed is en wat niet. En niemand spaart Valentina. Met zelfspot, ironie en verbaal geweld gaan ze onderling de strijd aan over het alledaagse en het buitengewone, over middelmatigheid en genialiteit, over vrijheid en verantwoordelijkheid.

Joeri Vos over De baai van Nice: “Toen ik het stuk voor het eerst las, was ik gelijk verliefd op alle personages. Het zijn klootzakken soms, ze zijn soms besluiteloos, soms totaal verstart, ze rommelen maar wat aan en ze hebben geen idee of ze de goede keuzes maken. Maar ze doen hun best. En je kan om ze huilen en lachen tegelijk.”

met: Leny Breederveld, Gert den Boer, Lotte Dunselman en Roy Baltus regie: Joeri Vos tekst: David Hare vertaling: Maud Dolsma decor: Marjolein Ettema kostuums: Ilse Vermeulen lichtontwerp: Jelmer Tuinstra regieassisitent: Isil Vos

Bekijk hier de trailer van De baai van Nice.

Extra:
Het publiek van De baai van Nice maakt een bijzondere entree naar de zaal door tentoongestelde kunstwerken van Alice Brasser en Janhendrik Dolsma.

En op donderdag 2 februari na afloop van de voorstelling: ’t Schuurgesprek, verrassend epiloog met de makers en dr. Anna Tummers, conservator oude kunst in het Frans Hals Museum in Haarlem, over de echtheid van kunst. (toegang is gratis).
Over dit onderwerp schreef Tummers het boek: The Eye of the Connoisseur. Lees hier meer. En luister hier naar haar gesprek in De Avonden op VPRO-radio.

Speciale ‘Hermitage’ kortingsactie
Wilt u meer te weten komen over de Hermitage St.-Petersburg en haar bijzondere kunstschatten? Kom dan naar de Hermitage Amsterdam! In samenwerking met de Toneelschuur in Haarlem biedt de Hermitage Amsterdam u korting op uw entreekaartje van de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens. Vlaamse schilders uit de Hermitage. Iedere voorstelling van De baai van Nice worden er kortingskaarten aan het publiek uitgedeeld. Tegen inlevering van de kortingskaart ontvangt u 20% korting op uw entreekaartje in de Hermitage Amsterdam. U betaalt dan € 12 i.p.v. € 15. Kinderen tot en met 16 jaar zijn gratis.

Hermitage Amsterdam
Amstel 51
http://www.hermitage.nl

Informatie

einde voorstelling ca. 21.30 uur

TAGS