The Little Great People

Jiří Pokorný / Korzo Producties / Nederlands dans Theater
Language no problem

De keuze van Korzo en NDT: Jiří Pokorný

Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) bundelen de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en bieden hen een geschikt podium om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. In 2019 is de keuze gevallen op Jiří Pokorný, een choreograaf die in het buitenland al enkele jaren als belangrijk opkomend talent wordt gezien.

Jiří Pokorný is een van de choreografietalenten die zich binnen de samenwerking van Korzo en het Nederlands Dans Theater hebben ontpopt. Hij danste zeven jaar bij  het NDT en verbond zich daarna aan het nieuwe gezelschap Kidd Pivot van de nu wereldberoemde choreografe Crystal Pite. In 2013 keerde Pokorný terug naar Nederland, waar hij veel indruk maakte met twee opeenvolgende stukken voor Up & Coming Choreographers, een talentontwikkelingsprogramma van Korzo en NDT. Nu krijgt hij de kans zijn eerste avondvullende productie te maken voor de Nederlandse theaters.

Pokorný ’s voorstellingen kenmerken zich door inventiviteit en een virtuoze bewegingstaal. Maar alles begint bij hem bij concrete persoonlijke ervaringen, de psychologische staat van de mens en de structuren waarin wij samen leven. Het is zijn manier om via dans over de grote ideeën en idealen te spreken – die alleen maar bestaan wanneer ze in een persoonlijk leven betekenis hebben. Zijn eerste avondvullende voorstelling, The Little Great People, bestaat uit drie afzonderlijke duetten. Pokorný werd geïnspireerd door de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Ieder duet is gewijd aan een ander gebied van tegenstrijdigheden en samen vormen zij een diversiteit waarin de toeschouwer zijn eigen plek kan vinden. Via het lichaam van een danser wordt hij in staat gesteld zich te identificeren met de verhalen van anderen en zo zijn eigen verhaal te ontdekken.

choreografie: Jiří Pokorný

recensies

“Drietrapsraket The Little Great People pendelt tussen volledige versmelting en individuele polariteit.” - de Volkskrant (★★★)

“Overall this was a substantial body of work for which Jiří Pokorný should be pleased.” - ArtsTalk Magazine

 

Geen actuele speeltijden