Toneelschuur Producties is een vooraanstaand productiehuis. Ieder seizoen selecteert de afdeling educatie twee theaterproducties waaraan een educatief project wordt gekoppeld. In seizoen 2018-2019 zijn dat Kras, in regie van Paul Knieriem, en Het temmen van de feeks, in regie van Nina Spijkers.

Op www.toneelschuurproducties.nl/educatie vind je meer informatie, achtergronden, lesbrieven en filmpjes bij onze eigen producties.

Educatief traject I: 'Kras' - Theatertekst schrijven

Judith Herzberg is een van de grootste toneelschrijvers van Nederland. Daarom organiseren wij bij deze productie een workshop Theatertekst Schrijven. Twee oudambassadeurs van de Toneelschuur (Sem Anne van Dijk en Hanna Fleer) volgen de studie Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sem Anne en Hanna verzorgen samen de workshop Theatertekst Schrijven, waarbij je in korte tijd zelf leert een korte theaterscène te schrijven, met de voorstelling 'Kras' in je achterhoofd. 

EDUCATIEF TRAJECT I: KRAS BESTAAT UIT:

Inleiding van de regisseur   
- begin oktober 2018
Repetitiebezoek                 
- eind oktober/begin november 2018
Workshop                           
- in overleg, begin november 2018
Voorstellingsbezoek           
- di 13, wo 14 of vr 16 november 2018

Dimensies: Traditie en Innovatie / Feit en Fictie / Herkenning en Vervreemding / Individu en Coöperatief

REGISSEUR PAUL KNIERIEM OVER ‘KRAS’

“Ik vind Judith Herzberg één van de grootste toneelschrijvers van ons taalgebied. Zij weet met hele alledaagse taal een ongekend poëtische wereld op te roepen, die zowel geestig en herkenbaar als zeer pijnlijk is. In haar dialogen komt alles via een omweg ter sprake. De personages lijken alleen maar te praten om de (pijnlijke) stilte te vullen. Enerzijds is het heel alledaags, anderzijds gaat het over grote thema’s. Maar die worden licht verteld.”

Educatief traject II: 'Het temmen van de feeks' - Presentatie voorafgaand aan de voorstelling

Opnieuw organiseert Toneelschuur Producties dit succesvolle Educatief Traject, waarin jongeren het werkproces van de makers van deze productie van dichtbij meemaken. En ze maken hun eigen versie van het verhaal, die wordt bezocht door familieleden, vrienden en vrijwel altijd ook door de cast van de voorstelling.

Educatief traject II: Het temmen van de feeks bestaat uit:

Inleiding door de regisseur             
- begin januari 2019
Repetitiebezoek                             
- februari 2019
Presentatie + voorstellingbezoek   
- vr 1 maart 2019

Dimensies: Schoonheid en Lelijkheid / Herkenning en Vervreemding / Traditie en Innovatie

Nina Spijkers over ‘Het temmen van de feeks’

“De afgelopen twee jaar heb ik als een enorme zoektocht ervaren naar mijn stem als theatermaker en als vrouw. Ik heb mij hiervoor vaak schuldig gemaakt aan het wegzetten van feminisme als iets schreeuwerigs en ‘lekker mannen haten’. Inmiddels zijn er fantastische nieuwe stemmen in de discussie. Het gaat nu over gelijkheid en kracht en niet over het onoverbrugbare verschil tussen mannen en vrouwen en de vrouw als slachtoffer hiervan. In deze voorstelling onderzoek ik, samen met een club geweldige acteurs, de verschillen en overeenkomsten in man-vrouw verhoudingen nu en in de tijd van Shakespeare. Met dubbelrollen, nepwimpers, prachtige taal, muziek en show formuleren we ons antwoord op Shakespeares stuk.”