Inleiding

Kusama: Infinity

Heather Lenz
Cracking the Frame

Portret van de Japanse prinses van de Polkadot

Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929): ze maakt installaties, performances, poëzie, sculpturen, tekeningen, mode, enz. Deze Japanse kunstenaar is echter vooral bekend als 'de prinses van de polkadot'. En niet ten onrechte, want al sinds de jaren vijftig gebruikt ze de polkadot om er hallucinerende, oneindige vormen mee te creëren. De ronde vorm, waarmee ze ruimtes, objecten, lichamen en kleding bedekt, symboliseert in haar ogen de kracht van de zon en de kalmte van de maan; "de polkadot is de weg naar oneindigheid".
In deze film van de Amerikaanse filmmaker Heather Lenz komen de talloze aspecten van Kusama's leven en werk aan bod, zoals haar moeilijke jeugd, de impact van de Tweede Wereldoorlog, haar vertrek naar de VS en latere terugkeer naar Japan, het gebrek aan erkenning en het seksisme waarmee ze als buitenstaander en vrouw te maken kreeg,  en haar psychische problemen. Maar het zijn natuurlijk de polkadots in haar oneindige kunst die de show stelen. Haar werk is origineel, baanbrekend en invloedrijk.


NB. De film is Engels gesproken, niet ondertiteld

Filmschuur eXtra
De film wordt voorafgegaan door een inleiding van cultuurhistoricus Hoo-Man Chan van Museum Boijmans van Beuningen. De inleiding begint om 19:15 uur, de film wordt aansluitend vertoond.
Yayoi Kusama's spiegelkamer is vast onderdeel van het museum.
hoomanchan.nl/over-hoo-man

Geen actuele speeltijden