Inleiding

The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil

Marco Del Fiol
Cracking the Frame

Een roadmovie-achtige documentaire over de Servische kunstenaar Marina Abramovic

De Servische kunstenaar Marina Abramovic (1946) is vooral bekend om haar controversiële performances, die vaak pijn en uitputting tot onderwerp hadden. In deze film volgt regisseur Marco Del Fiol haar op een spirituele reis door alle uithoeken van Brazilië. Abramovic is niet alleen op zoek naar een remedie voor de lichamelijke en geestelijke malaise waarin ze verkeert, ze zoekt ook inspiratie. Daartoe raadpleegt ze genezers en wijze mensen van heel verschillende religies en achtergrond. Ze is er niet om te observeren, ze ondergaat alle behandelingen, sacrale rituelen en geneeswijzen zelf, wat tot confronterende scènes leidt. Zo gebruikt ze de krachtige hallucinogene drug ayahuasca, dat in de taal van de Quichua staat voor 'slingerplant van de ziel'.
Voor haar is het de manier om de grenzen tussen kunst, het immateriële en bewustzijn te onderzoeken. Deze roadmovie-achtige documentaire maakt het creatieve proces van Abramovic meer dan inzichtelijk en verheft dit naar onverkende spirituele hoogtes.

Filmschuur eXtra
De documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding van schrijver Emy Koopman, die onder meer het essay 'Marina Abramovic, een liefdesverhaal' schreef en het personage Lucas uit haar roman ‘Orewoet’ deels baseerde op Ambramovic’ partner Ulay. De inleiding start om 14:00 uur, de documentaire wordt aansluitend vertoond.

Geen actuele speeltijden