Troublemakers: The Story of Land Art

James Crump

Troublemakers: The Story of Land Art Official Trailer 1 (2016) - Documentary HD

Cracking the Frame

Compromisloze kunstwerken van monumentale afmetingen

"My new paintbrush is a Caterpillar", zei ooit de New Yorkse kunstenaar Walter De Maria. Daarmee doelde hij niet op het diertje, maar op een bulldozer met rupsbanden. De Maria was een vertegenwoordiger van een opmerkelijke kunststroming die eind jaren zestig kwam opzetten: de Land Art. Niet alleen hij, maar ook Robert Smithson en Michael Heizer wilden zich in hun creativiteit niet langer beperken tot het onbeschilderde canvas of het onbewerkte stuk steen – zij hadden meer ruimte, meer materiaal nodig. Aldus ontstond de Land Art, waarbij zij, en ook anderen, in het zuidwesten van de VS compromisloze werken schiepen van monumentale afmetingen, die het landschap herschiepen, daarmee de grenzen van de traditionele kunst op revolutionaire wijze overschrijdend. Hun werk moest vooral ontzag en verbazing bij de toeschouwer inboezemen.
Aan de hand van zelden vertoond archiefmateriaal, interviews met betrokkenen en veel vanuit de lucht gefilmde beelden brengt regisseur James Crump deze kunstbeweging en haar aanhangers in beeld.

NB. Deze film is Engels gesproken, niet ondertiteld

Filmschuur eXtra
De film wordt voorafgegaan door een inleiding van Margot Berkman, maker van grote kunstwerken in de openbare ruimte. De inleiding begint om 19:15 uur, de film wordt aansluitend vertoond.
Kunstenaar Margot Berkman is ruimtelijk vormgever en beeldhouwer. Haar atelier realiseert kunstwerken en kunstprojecten in het publieke domein. Zij geeft in poëtische en heldere beelden een nieuwe en spannende context aan een bekende omgeving. Voor Margot Berkman zijn vondsten gedaan tijdens haar dagelijkse strandwandelingen een voortdurende bron van inspiratie. Eind 2016 stelde zij de tentoonstelling ‘Zeelong’ samen in de Vishal in Haarlem. Atelier Margot Berkman is gevestigd in het monumentale station van Zandvoort aan Zee.

Geen actuele speeltijden