Het Debuut

Rudolphi Producties
Première

De meest aansprekende en opvallendste korte voorstellingen van afstuderende theatermakers

De drie meest aansprekende producties uit het ITs Festival, stukken die het publiek omverblazen en hun hart verwarmen, worden door Rudolphi Producties beloond met een gezamenlijke tournee: Het Debuut. Voor avontuurlijk publiek een mooie kans om als eerste kennis te maken met de theatermakers van nu en wellicht de toptalenten van morgen. Vorig jaar leidde het in ieder geval tot een mooie avond. “Sterke debuten van de winnaars ITs Festival. (…) Terechte winnaars, zo blijkt. Alle makers laten zien dat ze het lef hebben om zonder schroom hun eigen fascinaties en eigenaardigheden tentoon te stellen.” (Volkskrant ****)

De geselecteerde voorstellingen en makers voor Het Debuut 2017 zijn:

The place to be – Koen van der Heijden & Hidde Aans-Verkade (Academie voor Theater en Dans, Mime)
Een voorstelling over het ploeteren van de mens, waarin de grenzen van het lichaam worden opgezocht. In een ogenschijnlijk zinloze exercitie van tillen, slepen, vallen en opstaan zitten twee vast in een absurde en lege wereld, volledig afhankelijk van elkaar. Meedogenloos en teder tegelijk, een gevecht zonder agressie. “Een tour de force” aldus Jan Zoet (directeur Academie voor Theater en Dans). “Hidde en Koen pakken je vast en laten je niet meer los. Ze putten elkaar uit, gaan tot het gaatje, maar weten de voorstelling toch wonderbaarlijk licht te houden” aldus de jury.

What sounds like now – Nick Livramento Silva (Artez) & Joey Schrauwen (Performance-opleiding Toneelacademie Maastricht, afgestudeerd in 2017)
Een kale ruimte, twee mannen en een spreekgestoelte. In 30 minuten ontvouwt zich een fascinerend gevecht met taal, een gevecht tegen prestatiedruk, een zoektocht weg van de zelfcensuur. De mannen hebben voor zichzelf een theatrale valstrik gezet, waaruit zij zich voor het luisterend oor van het publiek proberen te ontworstelen. What sounds like now is een freestyle rap performance. Het is een poging om de binnenwereld zonder schaamte het toneel op te sleuren. Niets staat vast behalve een paar spelregels, die gedurende de avond zomaar kunnen veranderen. De jury: “Nick en Joey doen iets wat zelden vertoond is in het theater. Wij hebben ademloos zitten kijken naar een van de meest gedurfde performances die we ooit gezien hebben”

The seed of life – Romano Haynes (Toneelacademie Maastricht)
Een kind van twee culturen, Kaapverdisch en Surinaams. Het verhaal dat Romano vertelt is persoonlijk en universeel tegelijkertijd. Het raakt aan hoe wij ons allemaal verhouden tot onze afkomst en onze ouders. Bij de geboorte ligt de toekomst open en is alles mogelijk. Maar als volwassene terugkijkend op het leven blijkt het verloop vaak grimmiger. Een eerbetoon aan de moeder, haar warmte, kracht en eindeloze doorzettingsvermogen. Ga met Romano mee op reis langs de herinneringen uit zijn verleden, langs proza en spoken word. Een voorstelling over haat en liefde. Over toen en later. In het hier en nu. “Romano toont zich een meesterverteller. In een simpele maar o zo dwingende vorm neemt hij ons mee in zijn meest persoonlijke geschiedenis. Het is onvermijdelijk en vertelt ons een verhaal uit een cultuur die ver lijkt maar door de geschiedenis heen de onze is geworden” aldus de jury.

Geen actuele speeltijden