Over de natuur van de dingen

Het Zuidelijk Toneel / De Nieuwe Oost

Reisverhaal over mensen die niet van hun plek komen

Een meisje loopt na het zoveelste eindexamenfeest naar huis. Klaar om de wereld te ontdekken, maar nu is ze verdwaald in de wijk waar ze al haar hele leven woont. Ze herkent de straten niet, de huizen heeft ze nooit eerder gezien.
Een man ligt wakker in de slaapkamer van een huis dat veel te groot is voor hem en zijn dochter. Sinds de dood van zijn vrouw heeft hij het idee dat de tijd niet meer gelijkloopt. Hij stapt uit bed, doet zijn sloffen aan, loopt de tuin in en kijkt naar boven.
Daar ergens zweeft een astronaut, eenzamer dan wie ook, steeds iets verder weg. Hij kan de aarde al bijna niet meer zien.

Uit de pers

De grote kracht schuilt in de tekst van Van Oers die een alledaags, klein en groot, persoonlijk en juist universeel, familiedrama een nieuwe en meer filosofische lading geeft.” Theaterkrant

“Theatermaker en auteur Lowie van Oers zet verschillende verhaallijnen naast elkaar en laat ze op wonderlijke, magisch-realistische manieren met elkaar botsen, als schepen in de nacht.” NRC

In 2016 schreef en speelde Lowie van Oers de veelgeprezen solo TURING (Theaterkrant *****), een persoonlijke monoloog over de beroemde wiskundige Alan Turing en de liefde voor het denken. Suze Milius regisseerde de voorstelling. Met Over de natuur van de dingen - losjes geïnspireerd op de Rerum Natura, het leerdicht over geluksfilosoof Epicurus - zetten ze de samenwerking voort.

Piet Menu over Over de natuur van de dingen: “Huisregisseur Suze Milius en Lowie van Oers tonen hoe helderheid en eenvoud leiden tot grote rijkdom. In drie persoonlijke verhalen vatten ze ons hele universum.”

Eve Hopkins over Over de natuur van de dingen: “Lowie vertelt kleine verhalen binnen het grote geheel - over hoe de mens zijn weg zoekt in de wereld en daarbij al dan niet moedwillig verdwaalt. Door het spoor bijster te zijn, kom je soms onverwachts op de juiste plek terecht.”

Suze Milius, regisseur van Over de natuur van de dingen, is winnaar van de Erik Vos Prijs 2018! De prijs voor bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers.

Geen actuele speeltijden