The Price of Everything

Nathaniel Kahn
Cracking the Frame

Een grappige en indrukwekkende film over de complexiteit (en de absurditeit) van de kunstwereld

De steenrijken van deze wereld kopen graag kunst – geld speelt geen enkele rol, ze hebben immers genoeg. Wat is er aan de hand in de kunsthandel, waarom is 'verf' meer waard dan goud en wie drijven deze handel? Een inkijkje. Een voorbeeld: in 2015 werd het schilderij Number 17a van de Amerikaanse abstract-expressionistische schilder Jackson Pollock geveild. De koper, een Amerikaanse miljardair, betaalde er het astronomische bedrag van $ 200 miljoen voor. Wat is er aan de hand in de kunstwereld? Vertegenwoordigen dergelijke bedragen de echte waarde van het kunstwerk? Is hier sprake van een zeepbel waar 'verf' kostbaarder is dan goud, maar die ook elk moment uit elkaar kan spatten?
Het zijn deze vragen waarop documentairemaker Nathaniel Kahn in deze film het antwoord zoekt. Hij belandt aldus in de wereld van de internationale kunsthandel met kunstenaars als Jeff Koons die een superstatus gelijk popsterren hebben, met extreem rijke kunstverzamelaars die zonder blikken of blozen vijftien keer meer voor een schilderij betalen dan een paar jaar terug, en met de topmensen van de veilinghuizen Sotheby's en Christie's. Veelzeggend is het verhaal van schilder Larry Poons: ooit gewild, later uit de gratie, en nu weer herontdekt. Wat zegt dat over zijn kunst?

Filmschuur eXtra
De documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding van kunsthistoricus en gecertificeerd registertaxateur Rob Driessen, gespecialiseerd in toegepaste kunst en design vanaf 1860. Hij adviseert verzamelaars en musea en maakt deel uit van specialistenteam van het bekende AVROTROS programma Tussen Kunst & Kitsch. De inleiding begint om 19:15 uur, de film wordt aansluitend vertoond.

Geen actuele speeltijden