The Woman Who Left

Lav Diaz
Laatste vertoningen

De Winnaar van de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië

Eind jaren negentig, de Filipijnen. Horacia zit al dertig jaar opgesloten in de gevangenis voor een moord die ze niet gepleegd heeft. Ze is een rustige vrouw en als oud-lerares helpt ze medegevangenen met lezen en schrijven. Op een dag bekent een medegevangene dat Horacia’s ex-verloofde, Rodrigo Trinidad, haar de opdracht gaf de moord te plegen en hem in de schoenen van Horacia te schuiven. Horacia wordt vrijgelaten, maar haar land is enorm veranderd, corrupter en gewelddadiger. Ze vindt niemand van haar familie meer. De anders zo zachtaardige vrouw voelt wraakgevoelens opwellen, ze laat zich Renata noemen en gaat op zoek naar de man die de oorzaak is van al haar ellende: Rodrigo Trinidad, nu een rijk man.
The Woman Who Left is een bedwelmende en hypnotiserende kijkervaring in prachtige zwart-witfotografie. De vertelling van een vrouw die worstelt met gevoelens tussen wraak en verzoening is gebaseerd op een kort verhaal van Tolstoj.

NB. Op speciaal verzoek van de regisseur vertonen we deze film van bijna vier uur zonder onderbreking. De regisseur heeft het scenario echter zo geschreven dat u desgewenst uw eigen pauzemoment kunt kiezen tijdens de film. U kunt gerust op ieder moment een kopje koffie gaan drinken of even een rondje gaan lopen. Als u daarna de zaal weer betreedt, zult u merken dat u de film nog steeds uitstekend kunt volgen.

Filmschuur eXtra
Op zaterdagmiddag 23 december wordt de film voorafgegaan door een inleiding van Filmkrantjournalist Dana Linssen. De inleiding begint om 14:30 uur, de film wordt aansluitend vertoond.

pers

"Bijna elk beeld waarin Diaz met licht en donker speelt is fascinerend om naar te kijken" Trouw*****

Lees de recensie in het NRC****

Geen actuele speeltijden