Eline Arbo heeft tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival de BNG Bank Theaterprijs 2018 ontvangen. Ze krijgt deze prijs ter waarde van 45.000 euro voor haar regie van de Toneelschuur productie Het lijden van de jonge Werther.

De prijs werd uitgereikt in een vol Internationaal Theater Amsterdam en is in het leven geroepen om jonge getalenteerde makers te ondersteunen. Eline Arbo kon zelf niet aanwezig zijn vanwege een aanstaande première van haar nieuwe voorstelling bij National Theatret Oslo. Acteur Sander Plukaard en Loesje Riethof, hoofd Toneelschuur Producties namen de cheque namens Eline in ontvangst en spraken haar dankwoord uit.

 De jury van de BNG Bank Theaterprijs over Eline Arbo:

 “In de kern is Het lijden van de jonge Werther een coming-of-age- en boy-meets-girl verhaal, maar dan een verontrustende versie. Dit krachtige verhaal over kalverliefde en verveling gaat ook over de reusachtige vraag naar de mate waarin een individu vrij is. In de Brechtiaans vertellende speelstijl laat actrice Diewertje Dir zien hoe oprecht en diepgaand Lotte verkikkerd is op de onafhankelijke en romantische Werther, maar tegelijk hoe absurd het idee zou zijn om haar aimabele en sociaal ingebedde verloofde voor hem te verlaten. Werther – een prachtige rol voor de jonge Victor IJdens – kan letterlijk niet met deze onvrijheid leven. In de eigentijdse regie van Eline Arbo wordt dit verhaal in aanstekelijke pop-stijl verteld en gezongen. Keuzes in spel, muziek, vormgeving en opbouw grijpen in elkaar, alsof niet een theaterregisseur, maar een songwriter het voor het zeggen had. En wie dacht dat Goethe en Ace of Base niet samen kunnen gaan, heeft zich vergist.”

Het lijden van de jonge Werther  is de komende weken nog te zien in een aantal theaters in Nederland. Klik hier voor meer informatie

Eerder won Het lijden van de jonge Werther ook de Toneelkijkersprijs 1718, publieksprijs van Het Nationale Theater in Den Haag en selecteerde Theater Kikker de voorstelling voor haar festival Kikker Kiest 2018.