Theatermaker Rieks Swarte, Toneelschuur Producties en Teylers Museum hebben hun handen ineen geslagen voor De Lorentz Formule. Een theatrale tour door het Lorentz Lab, de nieuwe vleugel van Teylers Museum waar van 1909-1928 het laboratorium en de werkruimte van Hendrik Antoon Lorentz gevestigd was. 

Nobelprijswinnaar Lorentz is een van de belangrijkste natuurkundigen van Nederland. Zijn bijdrage aan de wetenschap is van onschatbare waarde. Hij werkte in Haarlem het tweede deel van zijn carrière. In het laboratorium rekende hij ondermeer twee decennia aan de Afsluitdijk. Ook ontving hij bijzondere gasten zoals Albert Einstein. En dat allemaal in Haarlem! De verborgen geschiedenis van het Lorentz Lab speelde zich af achter een geheime deur aan de zijkant van De Ovale Zaal. Die deur wordt 17 mei door Koning Willem-Alexander geopend en daarmee is het lab voor het eerst toegankelijk voor publiek. Het is grondig gerenoveerd na jarenlang onderzoek en nu ingericht (in nauwe samenwerking met Rieks Swarte) alsof Lorentz er net even van zijn werkplek is.

Teylers komt met De Lorentz Formule. Exclusief met deze theatrale tour, die 1 uur duurt, is het lab bezoekbaar in groepjes van 20 personen. Er zijn dagelijks 3-4 tours. Twee acteurs van Toneelschuur Producties nemen bezoekers mee terug in de tijd. Ze zetten, zoals Rieks zegt ‘Lorentz op het voetstuk dat hij verdient’. Ze passeren zijn werkkamer en een labopstelling met werkbare replica’s uit de collectie. De tour eindigt bij een replica van de Grote Elektriseermachine, het topstuk van Teylers dat in 1784 door de eerste museumdirecteur Van Marum in huis werd gehaald dat publiek onder begeleiding en met knallen en vonken in werking mag zetten.

Lees meer over de Lorentz Formule het Lorentz Lab