Frans Lommerse _Ine Tacken

Ooit begonnen als de jongste theaterdirecteur van Nederland gaat Frans Lommerse (1949), directeur Toneelschuur / Toneelschuur Producties, nu toch met pensioen. Lommerse had al eerder aan het bestuur van de Toneelschuur laten weten dat de aanvraag voor de kunstenplanperiode 2017-2020 zijn laatste zou zijn. In 2019 worden de aanvragen voor de nieuwe kunstenplanperiode (2020-2024) voorbereid en geschreven. In onderling overleg tussen Lommerse en bestuur is afgesproken dat 1 januari 2019 de datum is waarop Frans Lommerse met pensioen gaat.

Frans Lommerse: “Het is raar en vreemd om er nu aan te denken, maar ik denk dat het goed en verstandig is om de directie aan een nieuw persoon over te gaan dragen. De aanvragen voor de nieuwe kunstenplan periode van het Rijk en de meerjarige overeenkomst met de stad die in 2019 gemaakt moeten worden, is het moment om deze stap te zetten. Ik kijk met veel plezier en voldoening terug op mijn periode bij dit heerlijke Toneelschuur (t)huis. Ik ben trots op alles wat wij in de afgelopen jaren hebben mogen realiseren bij de Toneelschuur, de Filmschuur en Toneelschuur Producties voor Haarlem en het Nederlandse theaterlandschap. Ik dank alle bestuursleden en medewerkers uit verleden en heden die dit samen met mij mogelijk hebben gemaakt. Ik dank de kunstenaars uit het verleden en heden voor hun prachtige voorstellingen, het trouwe publiek, en in het bijzonder onze Vrienden en Talentbegunstigers, voor hun onverdeeld enthousiasme. Ik dank de overheden en fondsen die, meestal, het belang van de Toneelschuur voor Haarlem en Nederland onderkend en gesteund hebben. Ik wens het bestuur en de medewerkers alle wijsheid toe in het zoeken en vinden van mijn opvolger. De komende twaalf maanden zal ik al mijn energie nog aanwenden om dit prachtige huis verder “toekomstbestendig” te maken. Om vanaf 1 januari 2019 met pensioen te gaan”. 

Hoewel het bestuur van de Toneelschuur zich realiseert dat het moment van vertrek aanstaande was, is het voor hen wel even slikken dat de datum nu vastligt: “Frans Lommerse is al heel lang het inspirerende gezicht en de motor van de Toneelschuur.  Maar wij hebben als bestuur de overtuiging dat de Toneelschuur ook in de toekomst zijn belangrijke plek in de Nederlandse theaterwereld behoudt. Dat is onze inzet en de inzet van het team van de medewerkers dat samen met Frans dit prachtige huis heeft opgebouwd. We zullen het komende jaar gebruiken om een waardige opvolger voor Frans Lommerse te zoeken.” aldus Jan de Ridder, voorzitter bestuur van Stichting de Toneelschuur en Els van Odijk, voorzitter Stichting Toneelschuur Producties.

foto: Ine Tacken