De Toneelschuur organiseert in oktober en november in samenwerking met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland twee unieke workshops, namelijk een workshop Toneeltekst lezen en Toneeltekst schrijven. Door middel van de workshops leer je op een andere manier naar de voorstellingen kijken. Ook geeft het een uniek kijkje achter de schermen.

Dit jaar bestaat de Toneelschuur 50 jaar. Onder het motto ‘Toneelschuur: vijftig jaar vooruit’ viert de Toneelschuur een theaterseizoen lang feest. Van oktober 2018 tot en met mei 2019 organiseert ‘de Schuur’ elke maand jubileumactiviteiten rondom de theater-, dans- en filmvoorstellingen. Speciale activiteiten om theatermakers (beter) te leren kennen, anders naar een voorstelling te leren kijken of zelf aan de slag te gaan met een theatertekst of choreografie.

WORKSHOP TONEELTEKST LEZEN BIJ KRAS, 15 en 29 oktober en 13 november.
Lees samen met anderen de toneeltekst, het script, van KRAS (geschreven door Judith Herzberg) en bezoek de voorstelling van Toneelschuur Producties. Het programma bestaat uit twee leesbijeenkomsten onder begeleiding van dramaturg Pol Eggermont op 15 okt & 29 okt (lokatie Bibliotheek Haarlem Centrum) en een bezoek aan de voorstelling KRAS op 13 nov (Locatie Toneelschuur). Je maakt op deze avonden ook kennis met de regisseur en de vormgevers van het stuk.

Een script is geschreven om te worden uitgevoerd door acteurs, om te worden vormgegeven en aangekleed. De regisseur, de toneelspelers, de vormgevers en de technici beginnen altijd de repetities met lezen. En terwijl ze lezen, bevragen ze de tekst. Waar hebben de personages het eigenlijk over? Wie zijn ze? Hoe spreekt iemand? Wat voor een beelden roept de tekst op? Waar speelt het zich af? Wat is het thema?

Zoals de acteurs en de regisseur op de eerste repetitiedag, lezen we in een kleine groep de tekst met elkaar, hardop. En daarna gaan we met elkaar analyseren, fantaseren en verbeelden. Gewapend met deze ervaring bezoek je de voorstelling.

WORKSHOP TONEELSCHRIJVEN BIJ KILL ALL KIDS, 20 en 24 november
Schrijversduo Iona Daniel en Rineke Roosenboom geven een workshop in dialoogschrijven bij hun voorstelling Kill All Kids. Het programma bestaat een avond toneelschrijven onder leiding van Iona en Rineke op di 20 november, (lokatie Bibliotheek Haarlem Centrum) en een bezoek aan de voorstelling Kill all kids op za 24 november (lokatie Toneelschuur).

In deze korte workshop werk je met theatermakers Iona Daniel en Rineke Roosenboom aan een toneeldialoog (een tekst waarin twee of meerdere personen spreken). Een spannende en goed-opgebouwde dialoog schrijven is moeilijk, maar er zijn technieken voor. Je werkt in deze workshop toe naar een dialoog voor twee personages die in de voorstelling zouden kunnen voorkomen.

Kaarten voor de workshops zijn te koop bij de kassa van de Toneelschuur. NB Er is zeer beperkt plek!