Ivanov

Toneelschuur Producties

★ Nominatie BNG Nieuwe Theatermakersprijs ★ Allerlaatste voorstellingen! Mis het niet!

Regietalent Nina Spijkers (Phaedra’s Love, Don Carlos) kiest voor een klassieker van Tsjechov, maar zet deze naar haar eigen hand met een enorme hoeveelheid energie en humor. Een Tsjechov om naar uit te kijken, met Roeland Fernhout in de titelrol en daarnaast o.a. Hajo Bruins, Wendell Jaspers, Xander van Vledder en Tijn Docter.

Ivanov is een Russische landeigenaar, die voelt dat het leven hem door de vingers glipt. Hij heeft geen doel in het leven en heeft schulden gemaakt. Hij is ongelukkig en zijn vrouw is stervende. Hij zoekt afleiding en reuring bij de buren en hun prachtige dochter, Sasja, die totaal voor hem valt. Zijn omgeving probeert hem te herinneren aan zijn verantwoordelijkheden richting zijn vrouw en landgoed. Maar Ivanov voert een groter gevecht; namelijk een gevecht tegen de zwaarmoedigheid. 

"Jij bent een goeie vent, intelligent ook, maar je mist iets. Je hebt geen panache, weet je. Jij bent een medisch geval, een klinische droeftoeter. Je zou het eens groots moeten aanpakken, zodat iedereen ervan staat te kijken." (uit: Ivanov)

Nina Spijkers over ‘Ivanov’: 

De personages van Tsjechov verlangen altijd extreem naar iets; liefde, verhuizen, geld, erkenning of in ieder geval verandering. Maar de mogelijkheden op het Russische platteland waren beperkt en dit leidde tot stilstand. Deze Ivanov gaat juist over het gevecht daartegen. Onze wereld raast. Overal is beweging. Overal is geluid. Overal is noodzaak. Overal zijn mensen. Overal zijn schermen. Onze wereld is er een die over je heen dendert als je niet uitkijkt. Wij staan niet stil omdat we niets kunnen, wij willen niets omdat er teveel kan. Ivanov is als een plant die teveel water krijgt en daardoor verzuipt.

In de pers: 

'Met haar sprankelende enscenering maakt regisseur Nina Spijkers van Ivanov een modern en urgent stuk zoals je zelden ervaart' ★★★★ Volkskrant

'Fernhouts Ivanov is mysterieus, grillig, charmant en maniakaal wanhopig.' 
★★★★ Parool

'De vlotte bewerking en de vaart geven de regie vleugels. Het spelplezier spat ervan af.'
 ★★★ NRC Handelsblad

'Een feest om naar te kijken.'
Haarlems Dagblad

tekst Anton Tsjechov bewerking Casper Vandeputte regie Nina Spijkers met Roeland Fernhout, Hajo Bruins, Wendell Jaspers, Xander van Vledder, Tijn Docter, Minne Koole, Nimuë Walraven  decor Katrin Bombe kostuums Bernadette Corstens licht Casper Leemhuis geluidsontwerp Timo Merkies regie assistentie Belle van Heerikhuizen met dank aan Martine Manten foto Annaleen Louwes

Geen actuele speeltijden

Amersfoort
Alkmaar
Amstelveen
Gouda
Leeuwarden
Tilburg
Helmond
Arnhem
Delft
Nijmegen