Een Javaanse 'L'Histoire du soldat'

Gerard Mosterd / Wieteke van Dort / New European Ensemble e.a.

Juweeltje van verrassende virtuositeit op muziek van Stravinsky in Javaanse context

Een Javaanse ‘L’Histoire du Soldat’ is een juweeltje van verrassende virtuositeit in tekst, humor, dans, mime, slapstick en muziek. Stravinsky schreef het werk voor een klein ensemble en wilde toekomstige uitvoeringen uitgevoerd zien in de plaatselijke culturele context. Dit allereerste Javaanse verhaal van de Soldaat – een gigantisch succes in Indonesië, op een actuele tekst van de Indonesische dichter en activist Goenawan Mohamad – wordt in ons theater gebracht met Wieteke van Dort als vertelster, met livemuziek en met vermaarde dansers uit Java.

muziek: Igor Stravinsky tekst: Goenawan Mohamad (naar Ferdinand Ramuz/in het Nederlands gesproken) regie & choreografie: Gerard Mosterd 

"De keuze voor Wieteke van Dort is een gelukkige. Met de fijn losse tekst – de duivel is een vrouw die haar ogen maar niet kan afhouden van het ,,lekkere kontje” van de soldaat – kan ze droog en vertellend zijn, maar ook schmierend losgaan. Dan is het de zangerige taal die we kennen uit verfilmingen van Couperus' boeken. Of ook wel uit Van Dorts eigen Late Late Lien Show. Een taal die op zichzelf al een bruggetje tussen oost en west is. En met die hele cocktail heeft Mosterd een overtuigende voorstelling neergezet" (Telegraaf ****)

Geen actuele speeltijden