Wachten op de Barbaren

TONEELSCHUUR PRODUCTIES / KORZO PRODUCTIES

Eenmalig te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen

De succesvolle voorstelling Wachten op de Barbaren is geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen en in het kader daarvan nog eenmalig te zien in Maastricht op zondag 9 oktober. 

"Relevant en actueel. Grijpt je naar de strot." (Theaterkrant)

"De knappe bewerking vat de overtuigende vertelstem van de roman in een compacte, stilistisch bijna even fraaie monoloog, gespeeld
door Jan Paul Buijs." (NRC)

"Beklemmend. Jan Paul Buijs zet de magistraat mooi neer in al zijn ambivalentie." (Parool)

Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee (o.a. ‘In Ongenade’) schreef een realistische fabel over totalitaire regimes en hun impact op het leven van het individu.
Bij een ingedutte grenspost in een uithoek van een Rijk vertegenwoordigt de Magistraat al tientallen jaren met weinig ophef of drama het gezag. Tot de regering op een dag een onderzoek instelt naar dreigende vijanden. Plotseling is politiek niet iets ver weg in de hoofdstad meer. Het leven van de Magistraat, gespeeld door Jan-Paul Buijs, verandert in een rollercoaster.

Regisseur Michiel de Regt werkt samen met de internationaal bekende choreograaf Iván Pérez. Drie dansers vullen de steeds gevaarlijkere wereld om de Magistraat heen. Wachten op de Barbaren is een bijzondere combinatie van theater, dans en een geluidsdecor.

Na zijn vorige, goed ontvangen, Toneelschuurproducties ‘Antigone’ en ‘Wreed en Teder’ maakt regisseur Michiel de Regt met ‘Wachten op de Barbaren’ opnieuw een voorstelling over de mens die vanwege morele dilemma’s worstelt met zijn identiteit.

Meer pers

"Jan Paul Buijs speelt een waanzinnig knappe rol: geen moment glipt de concentratie uit zijn vingers, zijn spel blijft scherp en krachtig." (Theaterkrant ****)

"Wachten op de barbaren is een sobere, ernstige, literaire voorstelling die tot nadenken stemt. Verzorgd, esthetisch en ambachtelijk". (NRC ****)

"Indrukwekkende toneelvertaling." (Haarlems Dagblad)

"Uitstekend spelende Jan Paul Buijs." (Haarlems Dagblad)

"Regisseur Michiel de Regt en choreograaf Iván Pérez hebben met Wachten op de barbaren, naar het prachtige boek van J.M. Coetzee, de actualiteit bij de strot." (Volkskrant ****)

"Net als in de roman is de magistraat een gecontroleerde, afstandelijke verteller. Acteur Jan-Paul Buijs heeft een dictie en grijze pruik die er perfect bij passen. Zijn te jeugdige lijf geeft, slim bedacht, de rebelse binnenkant van zijn personage een uitweg, in nonchalante poses en balorig geschop. Behendig switcht hij soms van perspectief, naar kolonel Joll of het gevangen genomen barbarenmeisje." (Volkskrant ****)

Michiel de Regt over ‘Wachten op de Barbaren’:

De roman ‘Wachten op de Barbaren’ is een moderne klassieker. Het gelaagde verhaal stelt zowel morele als existentiële vragen. Een vijand, die plotseling wordt gecreëerd en vervolgens de politieke noodzaak om die vijand koste wat het kost te vernietigen, is zeer herkenbaar en actueel.”

met: Jan-Paul Buijs, Inés Belda Nácher, Majon van der Schot, Orla Mc Carthy
regie: Michiel de Regt tekst: J.M. Coetzee dramaturgie: Janine Brogt choreografie: Iván Pérez geluidsontwerp: Wilko Sterke muzikant: James Oesi

Geen actuele speeltijden

Maastricht
Den Bosch
Breda
Leeuwarden
Amstelveen
Nijmegen
Rotterdam
Zwolle
Drachten
Groningen