ANDROMACHE

Toneelschuur Producties
Laatste voorstellingen

Na Smekelingen (eveneens regie: Olivier Diepenhorst) en Troje Trilogie presenteert Toneelschuur Producties met Andromache opnieuw een stuk gebaseerd op een eeuwenoude Griekse tragedie.

Orestes houdt van Hermione, Hermione houdt van Pyrrhus, Pyrrhus houdt van Andromache, Andromache houdt van Hector – en Hector is dood.

Vrede. Vier mensen in de nasleep van een oorlog. Alle vier aangeslagen, met een politieke verantwoordelijkheid en uitgeleverd aan de grilligheid van hun hartstocht. Wat ogenschijnlijk als een Griekse soap begint, wordt al gauw een kluwen van destructieve verlangens waarin het viertal steeds verder verstrikt raakt.

Geïnspireerd door Euripides schreef Jean Racine in 1667 dit stuk over de overlevenden van de Trojaanse oorlog, voor het hof van Lodewijk XIV, de Franse zonnekoning. Het is een scherp gecomponeerde tragedie, die voortdurend onder spanning staat doordat er zoveel onuitgesproken blijft. Daarmee werd Racine de grondlegger van het moderne psychologische drama.

Hoe zat het ook alweer? Bekijk onze animatie van het verhaal.

Met een ijzersterke cast bestaande uit Roeland Fernhout, Kirsten Mulder, Ellen Parren en Matthijs IJgosse gaat Olivier Diepenhorst dit taalmonument van Jean Racine uit 1667 te lijf. Hij wil de personages niet neerzetten als slachtoffers van een onmogelijke liefde, maar als slachtoffers en dader van de geweldspiraal waarin zij leven.

tekst Jean Racine vertaling Herman Altena regie Olivier Diepenhorst met Roeland Fernhout, Steven Ivo, Kirsten Mulder, Ellen Parren, Matthijs IJgosse decor Marc Warning kostuums Nicky Nina de Jong lichtontwerp Casper Leemhuis dramaturgie Rob Klinkenberg foto Annaleen Louwes 

BEKIJK HET PROGRAMMABOEKJE

IN DE PERS

‘Olivier Diepenhorst is op dit moment een van de interessantste jongere theatermakers’ | Volkskrant

‘Aangrijpende Andromache in slagveld van de liefde’ | Trouw

‘Prachtige scenes […] vooral de smoorverliefde Orestes die ongegeneerd de liefde van Hermione vraagt, laat zien dat er volop nieuwe spelmogelijkheden zijn met Racine’ | NRC Handelsblad

‘IJzersterk […] petje af voor de soepele wijze waarop ze de lange zinnen laten meanderen’ | Haarlems Dagblad

‘Andromache is bloedstollend spannend’ | Theaterinspiratie

-----------------------------------------------------

'Liefde is een destructieve kracht, die zo kan omslaan in haat.’ | Interview Olivier Diepenhorst - NRC Handelsblad (JPEG)

Geen actuele speeltijden

Gouda
Helmond
Delft
Breda
Arnhem
Stadsschouwburg
Nijmegen
Hengelo
Rotterdam
Tilburg
Almere
Drachten
Amstelveen