Caligula

Thibaud Delpeut / De Utrechtse Spelen / De Coproducers

Bewerking van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus

Thibaud Delpeut regisseert een eigen bewerking van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus. Als zijn zus en geliefde Drusilla sterft, ontsteekt een storm in het hoofd van de jonge keizer Caligula. Hij wordt getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven. In deze enscenering onderwerpt Caligula zijn onderdanen aan een gruwelijk experiment: Leven in het licht van de dood. Voor zijn volgelingen wordt Caligula steeds waanzinniger. Maar is hij werkelijk waanzinnig, of juist een angstaanjagend eerlijk heerser die weigert te huichelen? Als een chirurg, gewapend met videocamera's als instrumenten, begint hij aan zijn 'sectie op de ziel'.

De pers:
"Delpeut maakt een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling" (de Volkskrant ****)
"Diepe empathie voor Delpeuts 'krankzinnige' Caligula" (Het Parool ****)
"IJzingwekkend en aangrijpend theater." (Haarlems Dagblad)
"Acteur Vincent van der Valk maakt er een hardvochtige maar ook deerniswekkende man van die enorm lijdt onder zijn grimmige daden. Zo wordt Caligula op een zekere manier toch sympathiek" (Trouw ****)
"Op intrigerende wijze snijdt Caligula waarden als vrijheid, liefde, schoonheid en waarheid aan flarden" (De Telegraaf ****)
"Duel tussen kunst en gezond verstand. Keelsnoerend sterk gespeeld" (Theaterkrant.nl ****)

Over Thibaud Delpeut
Thibaud Delpeut (1978) regisseerde de afgelopen jaren een keur aan succesvolle voorstellingen o.a. 'Blasted' (tournee seizoen 2010-2011), locatievoorstelling 'Nacht' (2010) beide bij Toneelschuur Producties. In het kader van TA-2 (talentontwikkelingsproject van Toneelschuur Producties en Toneelgroep Amsterdam) regisseerde hij 'Brittanicus' (2007), 'Antigone-Kreon-Oidipous' (2008, en tournee 2010 - 2011) en 'Al Mijn Zonen' (2010, selectie Nederlands Theater Festival 2011, tournee voorjaar 2013)

Vanuit zijn eigen Stichting Thibaud Delpeut produceerde hij in coproductie met Toneelschuur Producties '4.48 Psychosis' (zomerfestivals 2011, tournee 2012) en 'Freule Julie' (2011). In november 2012 regisseerde hij bij Toneelgroep Amsterdam 'Nora' Halina Reijn ontving voor de titelrol in 'Nora' de Louis d'Or.

Sinds september 2013 is Thibaud als artistiek directeur verbonden aan De Utrechtse Spelen.

Caligula is een coproductie van Thibaud Delpeut/De Utrechtse Spelen en De Coproducers, uitvoerend producent: Toneelschuur Producties
De Coproducers is een nieuw initiatief, waarin de Toneelschuur samen met zes andere theaters in Nederland, een extra verantwoordelijkheid neemt om bijzonder aanbod mogelijk te maken en aan een groot en breed publiek te tonen. Jaarlijks kiezen we een aantal veelbelovende plannen van makers waar wij vertrouwen in hebben. Deze producties ondersteunen we door middel van speelbeurten, een centraal marketingplan en startkapitaal om de productie mogelijk te maken.

In seizoen 2013-2014 presenteren wij twee bijzondere producties: 'Schwalbe zoekt massa' door Theatercollectief Schwalbe en 'Caligula'. Met 'Caligula', de legendarische toneelklassieker van Albert Camus in een regie en bewerking van Thibaud Delpeut, gaan wij verder op de ingeslagen weg van het vertellen van de grote verhalen in een hedendaagse context en bewerking voor een groot publiek in onze grote zaal.

De zeven aangesloten theaters van De Coproducers zijn: Toneelschuur (Haarlem), De Rotterdamse Schouwburg, Theater Frascati (Amsterdam), Theater aan het Spui (Den Haag), De Verkadefabriek (Den Bosch), Theater Kikker (Utrecht) en het Grand Theatre Groningen.

met: Vincent van der Valk, Wendell Jaspers, Bram Gerrits, Ward Kerremans, Martijn Nieuwerf bewerking & regie: Thibaud Delpeut tekst: Albert Camus uitvoerend: Toneelschuur Producties scenografie: Roel van Berckelaer lichtontwerp: Casper Leemhuis geluidsontwerp: Pim van den Heuvel kostuumontwerp: Wojchiech Dziedzic dramaturgie: Joris van der Meer

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.