De Rechtvaardigen

Toneelschuur Producties
Première

Nieuwe voorstelling van de regisseur van Het lijden van de jonge Werther. Extra voorstellingen in het najaar van 2018.

in februari 1905 in Moskou organiseert een groep terroristen van de socialistisch revolutionaire partij een bomaanslag tegen groothertog Sergeï. In het stuk ontmoeten wij deze groep jonge terroristen aan de vooravond van de aanslag, waar ze geconfronteerd worden met hun idealen en hun twijfels.

Eline Arbo maakt samen met vijf acteurs en een muzikant een theatrale en muzikale voorstelling die de morele grenzen van politieke actie onderzoekt. Hoe ver zijn wij bereid om te gaan om ons wereld vorm te geven? Is het mogelijk om gruwelijke handelingen te rechtvaardigen als het uiteindelijke doel ons wereld verder helpt?

Eline Arbo: “In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het heel belangrijk om te reflecteren op onze eigen morele grenzen. De jonge terroristen in het stuk van Camus representeren een uiteenlopende groep mensen, van de alles-of-niets revolutionair tot de opstandeling die graag de wereld wil veranderen zonder veel daarvoor te hoeven doen. Wat hen bindt is een wens voor een betere wereld, maar de vraag blijft: hoe pakken we het aan? Ik merk dat dit een vraag is die mijn generatie ook bezighoudt. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe?”

SPECIAAL DEBAT OP VRIJDAG 18 MEI

De personages in De Rechtvaardigen vertegenwoordigen totaal uiteenlopende standpunten, waar allemaal iets voor te zeggen is, en die ook actueel zijn vandaag de dag. Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Is het mogelijk om gruwelijke handelingen te rechtvaardigen als het onze wereld verder helpt? Wat is rechtvaardig en wie is schuldig? En wie bepaalt dat? Zijn er ethische grenzen te definiëren?  Hedendaagse idealisten, acteurs, Eline Arbo en het publiek gaan hierover in debat onder leiding van Oscar Kocken. Direct na de voorstelling in de zaal. 


regie en bewerking: Eline Arbo tekst: Albert Camus vertaling: Max Croiset met: Judith van den Berg, Laura de Geest, Benno Veenstra, Chiem Vreeken, Thijs van Vuure, Matthijs IJgosse muziek: Thijs van Vuure decor: Juul Dekker kostuums: Rebekka Wörmann licht: Varja Klosse foto: Annaleen Louwes

-------------------------------------------

Eline Arbo maakte in september 2017 haar debuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, een voorstelling die zeer enthousiast werd ontvangen door pers en publiek: 

'Een groot expressionistisch theaterfeest' ★★★★★ Volkskrant | 'Adembenemd theatrale kijk op romantische liefde' ★★★★★ Trouw | 'Prachtige vondsten in overtuigend debuut' Haarlems Dagblad

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.