De Revolutionairen

Toneelschuur Producties

Nieuwe voorstelling van de regisseur van Het lijden van de jonge Werther (Winnaar BNG Bank Theaterprijs 2018). NB: De voorstelling stond eerder aangekondigd als De rechtvaardigen.

Eline Arbo had eerder dit seizoen een droomdebuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, enthousiast ontvangen door pers en publiek en winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2018.

Nu maakt ze samen met 5 acteurs en een muzikant een voorstelling over het gedachtegoed van Albert Camus. Op theatrale en muzikale wijze staan zij stil bij thema's als idealisme, existentialisme en rechtvaardigheid. En stellen zichzelf de vragen: Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Zijn we in staat iets te doen of blijven we steken in mooie woorden? Kunnen we theater gebruiken om de wereld mooier te maken of hebben we daar rigoureuzere middelen voor nodig?

Eline Arbo: "In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het heel belangrijk om te reflecteren op onze morele grenzen. Camus zijn filosofie is daarin een grote inspiratie voor mij. Wanneer wordt idealisme terrorisme en hoe verhoudt de alles of niets revolutionair tot de opstandeling die graag de wereld wil veranderen zonder daar iets voor te hoeven doen. Ik merk dat mijn generatie zich wil inzetten voor een betere wereld maar het lastig vind dit concreet te maken. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe?"

SPECIAAL DEBAT OP DONDERDAG 4 OKTOBER

De voorstelling toont een reeks uiteenlopende en actuele standpunten, waar allemaal iets voor te zeggen is. Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Is het mogelijk om gruwelijke handelingen te rechtvaardigen als het onze wereld verder helpt? Wat is rechtvaardig en wie is schuldig? En wie bepaalt dat? Zijn er ethische grenzen te definiëren?  Hedendaagse idealisten, acteurs, Eline Arbo en het publiek gaan hierover in debat onder leiding van Oscar Kocken. Direct na de voorstelling in de zaal. 

tekst en regie: Eline Arbo* met: Judith van den Berg, Laura de Geest, Benno Veenstra, Chiem Vreeken, Thijs van Vuure, Matthijs IJgosse muziek: Thijs van Vuure decor: Juul Dekker kostuums: Rebekka Wörmann licht: Varja Klosse foto: Annaleen Louwes scenefoto's: Sanne Peper
* De voorstelling bevat citaten uit De Rechtvaardigen van Albert Camus

-------------------------------------------

De pers over Het lijden van de jonge Werther, de eerste voorstelling van Eline bij Toneelschuur Producties: 

'Een groot expressionistisch theaterfeest' ★★★★★ Volkskrant | 'Adembenemend theatrale kijk op romantische liefde' ★★★★★ Trouw | 'Prachtige vondsten in overtuigend debuut' Haarlems Dagblad

Geen actuele speeltijden

Breda
Den Bosch
Verkadefabriek
Den Haag
Eindhoven
Gent
Rotterdam
Theater Rotterdam
Amersfoort
Leiden
Tilburg
De Nieuwe Vorst
Nijmegen
Almere
Corrosia
Groningen