De zender

TONEELSCHUUR PRODUCTIES / HET NATIONALE TONEEL

De Zender - Toneelschuur Producties & het Nationale Toneel

De Zender - Toneelschuur Producties & het Nationale Toneel

Stefan de Walle als uitgerangeerde anchorman in De Zender

Rick Paul van Mulligen in De Zender

Mingus Dagelet in De Zender

Laurien van Rijswijk in De Zender

Jochum ten Haaf in De Zender

Hannah Hoekstra in De Zender; de opstand van een nieuwslezer

Jaap Spijkers in De Zender

repetitiefilmpje De Zender

"De Walle ijzersterk in furieuze mediasatire" **** NRC Handelsblad

Uit de pers

"De Walle ijzersterk in furieuze mediasatire"  NRC Handelsblad

“Honderd minuten plezierig en soms zeer geestig theater.” Het Parool

 “Sterk geacteerd. Grimmige satire.” Volkskrant

 “Het satirische toneelstuk De Zender lijkt meer dan ooit over nu te gaan.” Telegraaf

“Gewoon fantastisch toneel met een voortreffelijke cast.” Villamedia


Lees ook het achtergrondartikel "Iets van die kijkcijferdruk herkennen we" verschenen in NRC Cultureel Supplement donderdag 7 april 2016, waarin (oud-)nieuwslezers Paul Witteman, Noraly Beyer, Pepijn Crone en Merel Westerik reflecteren op 'De Zender'. 


De Zender is een zwarte satire over de roerige wereld van de media met als ijzersterkecast o.a. Stefan de Walle, Jaap Spijkers, Hannah Hoekstra, Rick Paul van Mulligen en MIngus Dagelet.

“Elke dag, vijf dagen per week, vijftien jaar lang heb ik achter dit bureau gezeten als de bondige expert die met gepaste afstandelijkheid de parade van dagelijkse waanzin presenteert die we het nieuws noemen. Nu wil ik een keer zeggen wat ik echt voel."

Een bekende nieuwslezer wordt ontslagen wegens dalende kijkcijfers. Als hij vervolgens live op tv zijn zelfmoord aankondigt, schieten de kijkcijfers omhoog. Reden voor de zender om hem een nieuw format aan te bieden: hij mag elke avond zijn waarheid spuien. Het hele volk omarmt zijn leus: “Ik ben kwaad en ik pik het niet langer.” De show wordt een kijkcijferhit, het hele volk omarmt hem.
Maar als zijn waarheid iets te waar wordt, als hij de kijkers en hun kuddegedrag gaat uitfoeteren, daalt zijn populariteit weer net zo snel. De mediabonzen bedenken een nieuwe kijkcijferknaller om hem de mond te snoeren. In een explosieve ontknoping wijkt alle moraal angstaanjagend gemakkelijk voor het belang van de televisiezender.

Joost van Hezik over De Zender

“Ik zie het nieuws steeds meer een sensationele show worden, die concurreert met andere amusementsprogramma’s. Kijkcijfers en oplages bepalen het budget van nieuwsredacties. Onderzoeksjournalistiek staat onder druk: voor redacties is het te duur en het publiek kiest liever voor snelle, hapklare infotainmentbrokken. De komst van het internet heeft de race naar de bodem alleen maar versneld. Over deze mechanismen gaat ‘De Zender’.”  

 De Zender is een theaterbewerking van de film Network (1976)

regie: Joost van Hezik met: Stefan de Walle, Hannah Hoekstra, Jaap Spijkers, Rick Paul van Mulligen, Jochum ten Haaf, Laurien van Rijswijk, Mingus Dagelet, dramaturgie: Remco van Rijn, decor: Janne Sterke, licht: Yuri Schreuders, kostuums: Rebekka Wörmann, regie-assistentie: Nina de la Parra, met dank aan: Titus Muizelaar, Pol Eggermont coproductie: Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel

Geen actuele speeltijden

Heerlen
Den Bosch
Rotterdam
Groningen
Hengelo
Alkmaar
Utrecht
Helmond
Arnhem
Drachten
Nijmegen
Leeuwarden
Zwolle