Don Carlos

TONEELSCHUUR PRODUCTIES

Extra voorstellingen tijdens Het Nederlands Theater Festival 2016

Nina Spijkers is met 'Don Carlos' genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. Daarom is de voorstelling tijdens het festival nog twee avonden te zien in het Compagnietheater in Amsterdam. Ook Olivier Diepenhorst is met zijn voorstelling 'Smekelingen' genomineerd voor deze prijs. Helaas is wegens de beschikbaarheid van de acteurs niet mogelijk om deze voorstelling te hernemen tijdens het festival. 

“Grote klassieke teksten zijn in goede handen” (****Trouw)

Friedrich Schillers ‘Don Carlos’ (1787) speelt zich af  tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De jonge regisseuse Nina Spijkers (1988) gebruikt deze klassieker om een parallel te trekken naar de geest van revolutie en verandering die nu door de wereld trekt en vooral de rol die haar eigen generatie hierin speelt. Samen met vier jonge acteurs gaat ze het stuk te lijf met de passie en strijdlust die Schiller in hun losmaakt. Resultaat is een tijdloos drama dat niet alleen recht naar het hoofd, maar vooral recht in het hart schiet.

Don Carlos, kroonprins van Spanje, is verliefd op zijn stiefmoeder, die eigenlijk aan hem was beloofd. Zijn vader kaapte haar echter voor Carlos’ neus weg en trouwde haar, puur om politieke redenen. Carlos rebelleert tegen het politieke en ouderlijke gezag van zijn vader en wordt daarmee een gevaar voor de staat. Als Carlos’ jeugdvriend Posa hem herinnert aan hun oude idealen, proberen ze samen de strenge Koning Philips te overtuigen van het belang van democratie, vrijheid van godsdienst en vooral vrijheid van denken.

PERS
"…puntgave en opwindende versie van Don Carlos" (****de Volkskrant)
“Nina Spijkers bevestigt haar gave voor hardcore teksttoneel” (****de Volkskrant)
"Alle nadruk ligt terecht op de tekst en het snelle energieke ensemblespel van de acteurs." (**** de Volkskrant)
“Een zeldzame voorstelling waarin Schillers prachtige zinnen klinken als het meest moderne proza” (**** de Volkskrant)

“Grote klassieke teksten zijn in goede handen” (****Trouw)
“Spijkers waait als een frisse wind door de 18de-eeuwse tekst” (****Trouw)
“Het resultaat van die slim gekozen vorm is een vlotte, intrigerende voorstelling die, ook door het scherpe spel van de vier fijne spelers, het denken aanzwengelt en tegelijk laat zien dat de grote klassieke teksten bij een nieuwe generatie regisseurs in meer dan goede handen is.” (****Trouw)

"Liefdesintriges en listen in knap gestileerde enscenering Don Carlos" (Haarlems Dagblad)
"Hoe de acteurs bewegen en de taal van Schiller spreken is formidabel" (Haarlems Dagblad)

“Knap werk van een vrolijk stemmend theatertalent.”(*** Het Parool)
“Het is een lekker stel spelers bij elkaar” (***Het Parool)

“Door flink wat te schrappen in de tekst en de cast terug te brengen tot vier acteurs weet Spijkers het stuk naar haar hand te zetten en er een interessante lezing aan te geven.” (***theaterkrant.nl)

"In de bewerking van de jonge regisseur Nina Spijkers (1988) is Don Carlos een talige voorstelling. Met vier acteurs die de rigoureus gesnoeide tekst helder vertolken. Maar Spijkers' Don Carlos boeit vooral door de verrassende regievondsten." (RiRo Theaterrecensies)

 

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij succesvol af met de voorstelling ‘Kwartet’, eveneens gespeeld door de acteurs Xander van Vledder en Justus van Dillen. “Een Kwartet om niet te missen.” (Theaterkrant) “Nina Spijkers weet alle ballen in de lucht te houden.” (NRC) “Het lukt Spijkers om Müllers veel gespeelde Kwartet te veranderen en te verrijken. Geen geringe prestatie, die doet uitkijken naar wat ze nog meer kan.” (Volkskrant). Eerder dit seizoen maakte ze bij Toneelschuur Producties de voorstelling ‘Phaedra’s Love’.

In februari 2015 won Nina Spijkers de Top Naeff Prijs, aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten afstuderend aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De jury van de Top Naeff Stichting prees Spijkers met name vanwege haar tekstbehandeling: “De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.”

Meer weten over Nina Spijkers? Nina houdt een blog bij met wekelijks nieuwe posts, lees hier

Don Carlos is een voorstelling van Toneelschuur Productiesregie: Nina Spijkers, tekst: Friedrich Schiller, vertaling: Tom Kleijn, met: Xander van Vledder, Linde van den Heuvel, Justus van Dillen, Judith Noyons, dramaturgie: Martine Manten, decor: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek, kostuums: Nicky Nina de Jong, lichtontwerp: Coen Schut, geluidsontwerp: Maarten de Rooij, productie: Loesje Riethof, Petra Swagers, Inger Stam, publiciteit: Marieke de Wildt, Ilja Kievit, educatie: Heleen van Ham, met dank aan: Nederlandse Reisopera, Orkater, foto: Annaleen Louwes

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.