Bijgeboekt

Het lijden van de jonge Werther

Toneelschuur Producties
Laatste voorstellingen

Winnaar BNG Bank Theaterprijs 2018 én winnaar Toneelkijkerprijs 2017/18. 'Een groot expressionistisch theaterfeest' ★★★★★ Volkskrant

Eline Arbo, nieuwe maakster bij Toneelschuur Producties, bewerkt voor deze eerste voorstelling zelf de klassieke roman van Johann Wolfgang von Goethe, waarin Werther vecht voor zijn ideale liefde. En zij daagt je uit na te denken over: Waar geloof ik in? En hoe ver ben ik bereid daarvoor te gaan? 

Tijdens zijn verblijf op het platteland wordt Werther hevig verliefd op Lotte, een meisje dat al verloofd is met Albert. Hij gooit zijn hartstocht volledig in de strijd. Wanneer zijn liefde voor Lotte onbeantwoord blijft, ziet hij geen andere uitweg dan de dood.

Goethes eerste roman is na zijn publicatie in 1774, te midden van de ‘Sturm und Drang’-periode, direct een ongekend succes en leidt tot een heuse ‘Werther-Fieber’ onder jongvolwassenen: mannen herkennen zich in zijn verhaal, kleden zich identiek aan hun held en een golf van zelfmoorden raast door Europa.

Eline Arbo over Het lijden van de jonge Werther
“Ik ben gefascineerd door de stelligheid van Werther om het gevoel als richtlijn voor zijn handelen te gebruiken. Hij is volhardend in zijn houding – met de dood tot gevolg. Is hij een hysterische egoïst of ligt er juist kracht in Werthers irrationele levenswijze? Juist die spanning tussen gevoel en verstand vind ik interessant en wil ik in deze voorstelling onderzoeken.”

Eline Arbo studeerde in de zomer van 2016 af aan de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en viel daar op met haar afstudeervoorstellingen Manifesten en Antigone. Arbo onderzoekt in haar voorstellingen sociaal maatschappelijke thema’s  via eigenzinnige concepten. Voor Het lijden van de jonge Werther won Eline de BNG Bank Nieuwe Theatermaker prijs 2018. 

regie Eline Arbo tekst Johann Wolfgang von Goethe bewerking Eline Arbo gebaseerd op de vertaling van Thérèse Cornips  (© 1975 Stichting Thérèse Cornips) met Diewertje Dir, Sander Plukaard, Victor IJdensdecor Juul Dekker kostuums Sarah Nixon licht Varja Klossedramaturgie Thomas Lamers muzikaal leider Thijs van Vuure met dank aan Sofie de Wilde, Roos Matla, Saar Scheerlings, Sarah Lefevre, Eva Bosma, Huib Nelissen Decorbouw

PERS

'Adembenemend theatrale kijk op Het lijden van de jonge Werther' ★★★★★ Trouw

'Een groot expressionistisch theaterfeest' ★★★★★ Volkskrant

'Prachtige vondsten in overtuigend debuut' Haarlems Dagblad

Geen actuele speeltijden

Amsterdam
Almere
Den Haag
Utrecht