Jeanne

Toneelschuur Producties

"Pakkend en ontroerend. Klein en breekbaar maar krachtig theater." (Trouw)

Wat beweegt klokkenluiders, kunstenaars, terroristen en geloofsfanatici om zich op te offeren voor een ideaal? Is het gevaarlijke waanzin of morele superioriteit? Jeanne is de theatrale zoektocht naar het antwoord op die vragen. Een eigentijdse montagevoorstelling gebaseerd op de lijdensweg van één van ‘s werelds beroemdste martelaren: Jeanne d’Arc van Orleans.

Een jonge vrouw is opgeloten in een cel. Ze noemt zichzelf Jeanne. We volgen haar tijdens haar laatste uren. Twee geheimzinnige mannen doen er alles aan om haar geheim te ontrafelen. Is zij gek, of spelen hier grotere krachten die zelfs zij niet kunnen temmen?

Uit de pers:

"Het spel van aantrekken en afstoten, de verwarring van haar onschuld en de trefzekerheid van haar koelbloedige nee, is sterk en economisch opgeschreven, wordt zonder opsmuk maar wel op de scherpe kant van het scheermes gespeeld. De apotheose van de voorstelling heeft overigens de kracht van een ware mokerslag."
(Groene Amsterdammer)

"Op de binnenplaats van het A-Lab treffen we een vrouw die haar idealen tot haar laatste snik trouw blijft. Jeanne (de opstand van de eenling), van regisseur Joost van Hezik, is gebaseerd op de legendarische Jeanne d’Arc. Gerardjan Rijnders heeft in zijn tekst de mystificatie rond haar persoon intact gelaten, maar biedt de toeschouwer tegelijkertijd de vrijheid parallellen te trekken naar het hedendaagse terrorisme. Vlak voor haar executie proberen twee bewakers (Justus van Dillen en Bram van der Kelen) tot haar door te dringen. Hebben ze hier met een gek of een idealist van doen? De grotendeels zwijgende Jeanne (razend knap gespeeld door Janneke Remmers) weet het publiek, dat door de intieme opstelling haast als vanzelf tot stellingname wordt gedwongen, met haar steelse blikken voor zich in te nemen. Van Hezik kiest hiermee wederom voor inhoud, in plaats van een zomers niemendalletje." (Telegraaf)

"Pakkend en ontroerend. Klein en breekbaar maar krachtig theater." (Trouw)met:
Justus van Dillen, Janneke Remmers, Bram van der Kelen regie & bewerking: Joost van Hezik eindregie: Nina Spijkers tekst: Gerardjan Rijnders dramaturgie: Pol Eggermont decor: Marloes van der Hoek, Wikke van Houwelingen kostuums: Esmée Thomassen

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.