Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)

Toneelschuur Producties

trailer "Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)" Toneelschuur Producties

"Klein en beeldschoon toneel." (de Volkskrant ****)

Magne van den Berg (o.a. De lange nasleep van een korte mededeling en Mijn slappe komedie…) schreef de ontroerende en humoristische toneeltekst Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden), naar aanleiding van een vraag van actrice Marieke de Kleine. De tekst bestaat uit achtentwintig haperende telefoongesprekken tussen vader (René van ’t Hof) en dochter (Marieke de Kleine) die ze voeren na de dood van zijn vrouw, haar moeder. Over het weer, de oude spullen, een nieuwe vrouw en hoe ver je mag gaan in het zoeken van troost bij de ander...  

'Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)' is geselecteerd voor het Vlaams en Nederlands Theater Festival, als één van de beste voorstellingen van het seizoen. De jury over de voorstelling:

“De kracht van de voorstelling zit in de (ogenschijnlijke) eenvoud: een dialoog tussen vader en dochter die zich van elkaar verwijderen, volledig invoelbaar gemaakt door twee aangrijpend spelende acteurs, René van ’t Hof en Marieke de Kleine. Een van de ontroerendste voorstellingen van dit seizoen.”

René van 't Hof is genomineerd voor de Louis d'Or (beste mannelijke hoofdrol). De jury: “René van ‘t Hof is als vader onnavolgbaar in zijn minutieuze spel. Elk gebaar, iedere spiertrek, elke kuch. Het klopt en past. Elke beweging lijkt tot in detail bedacht zonder dat techniek hierbij het kijkplezier in de weg staat. Van ‘t Hof slaagt er bovenal in van deze vader een Mensch te maken.”

De pers schreef:
"Hartverscheurend en wonderschoon. Alles klopt en daardoor wordt de voorstelling ook voor het publiek een intens emotionele ervaring." (Trouw *****)

"Alles raak in ontroerend tweegesprek. Zo’n voorstelling waarbij alles op z’n plek lijkt te vallen. Een mooie muzikale tekst met een herkenbaar verhaal in een heldere regie dat ook nog eens prachtig wordt gespeeld. Dat is Met mijn vader in bed van Marieke de Kleine, Magne van den Berg, Paul Knieriem en René van ‘t Hof." (Theaterkrant.nl ****)

"Knieriem heeft volgens ons een welhaast perfecte enscenering van deze tekst gemaakt door zijn onopgesmukte en vlotte regie. De dialogen tussen vader en dochter zijn daardoor verfrissend natuurlijk en heerlijk eenvoudig te volgen voor de toeschouwer.Het thema van de voorstelling is beslist niet luchtig of vrolijk, maar desondanks is het er een met een traan én een lach." (Cutting Edge ****)

"In dit stuk worden de vele facetten van de kwetsbare relatie tussen vader en dochter op een zeer oprechte manier weergegeven. Het is een korte voorstelling en daarom ook zo aangrijpend. Met mijn Vader in Bed (wegens omstandigheden) laat de kracht zien van ingetogen en verfijnd toneel." (Toneelblog)

"Deze sobere voorstelling boeit de hele tijd. Dankzij de acteurs en de subtiele projecties op het gazen doek. De telefoongesprekken zijn herkenbaar, vol clichés en stoplappen. over het weer, de spullen in huis of over de gezondheid. Wat niet hardop gezegd wordt, is belangrijk." (Haarlems Dagblad)

Over Paul Knieriem
Paul Knieriem (‘Am Ziel’ selectie Nederlands Theater Festival 2012, Theo d’Or2012 beste vrouwelijke hoofdrol Marlies Heuer, nominatie BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2013) regisseert.Paul Knieriem is in de periode 2013-2016 één van de vier vaste theatermakers binnen Toneelschuur Producties. Zijn werk kenmerkt zich door een lichte toets en een humoristische en muzikale benadering van de tekst, zonder inhoudelijke concessies. De zin en onzin van de kunst en de absurditeit van het bestaan zijn steeds terugkerende elementen in zijn werk. Vanaf 2014 maakt Paul ook deel uit van de artistieke kern van jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij.

Over Magne van den Berg
Magne van den Berg studeerde in 1994 af aan de Mimeopleiding te Amsterdam en maakt sindsdien haar eigen voorstellingen. Haar prijswinnende toneelstuk ‘De lang nasleep van een korte mededeling’, (H.G Van der Viesprijs 2008) werd in het voorjaar van 2010 onder regie van Joeri Vos gespeeld bij Toneelschuur Producties in coproductie met Via Rudolphi Theaterproducties.

Tussen 2006 en 2012 schreef ze o.a. ‘Kale bomen ruisen niet’, voor Ria Marks en Jose Kuijpers, ‘De binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis’, voor René Geerlings en Esther Snelder, ‘Halverwege omgedraaid’, in opdracht van het HartsTochtfestival van HZT en ‘Mijn slappe komedie voor vier mensen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt’ en ‘Huis’ (Via Rudolphi Theaterproducties).

met: René van ’t Hof, Marieke de Kleine regie: Paul Knieriem tekst: Magne van den Berg naar een vraag van: Marieke de Kleine
decor: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek decorstagiaire: Koen Steger kostuums: Jorine van Beek muziek: Kees van der Vooren licht & techniek: Coen Schut dramaturgie: Pol Eggermont

 

 

 

 

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.