Oom Wanja

Toneelschuur Producties

"Whien stuwt zijn acteurs op tot grote hoogten en voegt hier en daar een subtiel vleugje komisch absurdisme toe.” (Trouw *****)

“Kon je de rest van je leven maar anders aanpakken.
Op een heldere stille morgen wakker worden en voelen dat je hele verleden is vergeten, weggewaaid als een wolkje rook.” - Wanja in Oom Wanja

De dagelijkse regelmaat op het landgoed van Wanja en zijn nichtje Sonja wordt verstoord met de komst van twee nieuwe bewoners, de oude professor en zijn veel jongere vrouw Jelena. Alles komt stil te liggen. Iedereen drinkt, filosofeert en verwaarloost zijn werk. Langzaam maar zeker komen alle personages op een plek waar ze niet meer aan zichzelf kunnen ontsnappen.

Oom Wanja is een hartverscheurende theatertekst van Anton Tsjechov. Over een groep mensen die stuk voor stuk liefhebben en verlangen, maar terecht zijn gekomen in een uitzichtloze situatie. 

Erik Whien is een van de vaste regisseurs bij Toneelschuur Producties. In 2014 maakte hij Who’s Afraid of Virginia Woolf?, geselecteerd voor het Theaterfestival 2014 en winnaar van de Louis d’Or (Jacob Derwig) en de Colombina (Kirsten Mulder).Uit de pers

“Voor wie zich kan overgeven aan deze triestheid valt er veel, heel veel, te genieten. Whien stuwt zijn acteurs op tot grote hoogten en voegt hier en daar een subtiel vleugje komisch absurdisme toe.”
“Ali Ben Horsting maakt van de bevlogen, afgestompte arts een geweldig complexe personage. En natuurlijk de onvergelijkbare Jeroen de Man als Wanja. Met zijn schutterige en speelde bewegingen, overstromende emoties en onberekenbare maar zeer goed voor te stellen gedrag, geeft hij aan het begrip naturel spel een nieuw dimensie.” (Trouw *****)

"Je voelt mee met al die mensen die zo worstelen met het vinden van hun levensgeluk, maar niet verder komen dan een beetje aan rotzooien. Zoeken en niet vinden is de essentie van Tsjechovs toneelwerk. Dat wordt in deze aantrekkelijke toneelvoorstelling liefdevol getoond. Prachtig.” (Scenes *****)

“Het is wonderwel gelukt. Dit ruim honderd jaar oude Russische stuk van Tsjechov wordt door fris en eerlijk spel naar het nu getrokken, zonder dat het geforceerd aanvoelt.” (Theaterkrant.nl ****)

“Er zijn ongetwijfeld mensen die gruwen van zo’n luchtige Oom Wanja en vol heimwee terugverlangen naar weemoed, maar de tijd tikt door. Een frisse wind kan geen kwaad en met de teksten van de oude meester en het fijne spel van deze groep acteurs valt er genoeg te genieten.” (Telegraaf *** ½)

“De frisse bewerking van Casper Vandeputte is aanstekelijk en bekwaam. Jeroen De Man speelt Wanja verbluffend.” (NRC ***)

“Whiens Oom Wanja oogt fris en eigentijds. Licht spel in een sobere uitvoering waarin de negentiende eeuwse context behouden bleef, maar de personages herkenbare moderne mensen zijn.” (Parool ***)

“Ali Ben Horsting speelt Astrov met een shabby soort charme, en met een virtuoze tekstbehandeling. De technische beheersing van de rol en het personage is tot in het kleinste detail kloppend; als hij probeert de moed erin te houden, is er ook altijd iets van wanhoop voelbaar. De scène waarin hij aan Jelena (met lichte overdrijving heel fraai gespeeld door Naomi Velissariou) zijn toekomstvisie ontvouwt, is het hoogtepunt van de voorstelling.” (Volkskrant **)

“Ali Ben Horsting speelt met verve de rol van de dokter: zwevend tussen idealisme en pessimisme, ondoorgrondelijk en zeer aantrekkelijk voor de jonge vrouwen.” (Haarlems Dagblad)

met: Jeroen De Man, Ali Ben Horsting, Mariana Aparicio Torres, Han Kerckhoffs, Naomi Velissariou

regie: Erik Whien tekst: Anton Tsjechov bewerking: Erik Whien en Casper Vandeputte scenografie: Marc Warning assistentie scenografie: Juul Dekker licht: Casper Leemhuis kostuums: Rebekka Wörmann advies geluidsontwerp: Wessel Schrik regie-assistentie: Nina Spijkers productie, publiciteit, techniek: Toneelschuur Producties

Op 24 april een nagesprek in de zaal met de acteurs.

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.