Schijn Bedriegt

Toneelschuur Producties

Zwartgallige komedie met Kees Hulst, Hein van der Heijden en een kanariepiet

"De hoofdrollen worden gespeeld door theaterkanonnen Hein van der Heijden (Louis d’Or 2012) en Kees Hulst (Louis d’Or 2010) en zij doen dat als verwacht: ijzersterk." "Hein van der Heijden maakt van de ziekelijke Robert een - lekker aangedikt - grommende rochelende, boze oude man die bijna alleen nog maar communiceert middels een grom en een knauw. Erg komisch." (Haarlems Dagblad)

"Met Kees Hulst, bij uitstek geschikt voor korzeligheid, heeft de regisseur een acteur ter beschikking die het ongemak van Karl in zijn lijf heeft." (NRC)

“Een avondje literair gekapittel op niveau” “Het is knap hoe Hulst in zijn driekwartier durende monoloog, de aandacht weet vast te houden. Fulminerend tegen de parkiet, stopcontact of gebogen over zijn teennagels uit hij zijn galbakkerij op geestige wijze.” (CuttingEdge.nl)

“Schijn Bedriegt wordt gespeeld als komedie. Hein van der Heijden (Robert) en vooral Kees Hulst kunnen uitstekend uit de voeten met die speelstijl. Dat levert niet alleen een aantrekkelijke voorstelling op, maar de acteurs weten ondanks Bernhards bijtende sarcasme ook een zekere sympathie te wekken voor beide verbitterde mannen.” (Theaterkrant.nl)

Na het zeer succesvolle 'Am Ziel' (selectie Nederlands Theater Festival 2012, Theo d’Or 2012 beste vrouwelijke hoofdrol Marlies Heuer) neemt regisseur Paul Knieriem met Schijn Bedriegt opnieuw een stuk van Thomas Bernhard onder handen.

Hein van der Heijden (Louis d’Or 2012) en Kees Hulst (Louis d’Or 2010) spelen de broers Robert, een acteur die de grote rollen uit het toneelrepertoire heeft gespeeld en Karl, een variétéartiest die ooit internationale furore heeft gemaakt met een jongleer act met 21 borden. Zij deelden hun liefde voor dezelfde vrouw: Mathilde. Maar Mathilde is overleden, er is ruzie over de erfenis en de broers zijn bejaard. Het enige wat rest zijn verwijten, desillusies en een halfblinde parkiet.

Paul Knieriem is in de periode 2013-2016 één van de vier vaste theatermakers binnen Toneelschuur Producties. Voor 'Schijn Bedriegt' zal hij werken met hetzelfde artistieke team als bij 'Am Ziel': Katrin Bombe (decor), Bernadette Corsten (kostuumontwerp) en Coen Schut (lichtontwerp). Over 'Am Ziel' schreef de Volkskrant: “Knieriem geeft een glimmend en glanzend visitekaartje af” (*****). Zijn werk kenmerkt zich door een lichte toets en een humoristische en muzikale benadering van de tekst, zonder inhoudelijke concessies. De zin en onzin van de kunst en de absurditeit van het bestaan zijn steeds terugkerende elementen in zijn werk. Buiten de Toneelschuur zal hij naast regie van een aantal ad hoc producties, vanaf 2014 deel uitmaken van de artistieke kern van jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij.

'Schijn Bedriegt' is een voorstelling van Toneelschuur Producties.

 

met: Hein van der Heijden, Kees Hulst, regie: Paul Knieriem, tekst: Thomas Bernhard, muziek: Wessel Schrik, decor: Katrin Bombe, kostuums: Bernadette Corstens, lichtontwerp: Coen Schut, dramaturgie: Pol Eggermont 

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.