Theater na de Dam

Toneelschuur Producties
Eénmalig te zien

Tom Lanoye schrijft nieuwe toneeltekst Theater Na de Dam 2019

In opdracht van Theater Na de Dam schrijft de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst die verschillende landelijke theatergezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Internationaal Theater Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, theatergroep Suburbia, Het Zuidelijk Toneel, Theater Rotterdam enToneelschuur Producties doen mee.

Eline Arbo, een van de regisseurs bij Toneelschuur Producties leest in de Toneelschuur met een aantal acteurs de tekst getiteld Verloren vader, over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

TOM LANOYE

Tom Lanoye leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals.  Zijn grote Shakespearebewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond toto nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

THEATER NA DE DAM

Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. eerdere schrijvers waren o.a. Rik van den Bos, Rebekka de Wit en Arnon Grunberg. In het kader van Theater na De Dam spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. 

Voorstellingen

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.