Dubbelspel

In wankel evenwicht

Toneelschuur Producties / ITA-2
Laatste voorstellingen

'Wat een doeltreffend mooi en sterk gedoseerd acteren' - ★★★★ Volkskrant

'Geweldig spel in jubileumproductie van Toneelschuur' - Haarlems Dagblad

Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam en Stadsschouwburg Amsterdam) pakken uit met een bijzondere jubileumproductie in het kader van het 50-jarig bestaan van de Toneelschuur: In wankel evenwicht, in regie van Maren E. Bjørseth. Exclusief in Haarlem!

Na een leven lang vele obstakels omzeild te hebben, leiden Agnes en Tobias een rustig en voorspoedig bestaan in hun royale huis. Ook Agnes' zuster Claire - naar eigen zeggen géén alcoholist - is in de familie opgenomen. Nadat Tobias lang geleden moest kiezen tussen Agnes en haar - en Tobias is slecht in kiezen - is zij een ingekapselde doorn in de zijde van de familie geworden. Maar dan krijgen Tobias en Agnes in korte tijd twee schokken te verwerken die de vormvastheid van hun leven op de proef stellen. Eerst is er de aankomst van hun vrienden Harry en Edna die hulp nodig hebben, en vervolgens arriveert hun dochter Julia, huwelijksveteraan.Het huis is opeens niet meer op orde.

In de jaren zestig schreef Edward Albee vrij snel achter elkaar een aantal stukken die de grenzen onderzoeken van het huwelijk en de liefde die daar onder ligt, of lag. Zij zijn meestal gesitueerd in de welvarende woonkamers van de 'upper middle class'. De bekendste ervan zijn Who's Afraid of Virginia Woolf? (1962) en A Delicate Balance (1966). In Who's Afraid... laat Albee de zwaar drinkende en ruziënde George en Martha hun gevoelens tot op het bot uitvechten, waarbij een jong stel dat op bezoek is, als brandstof wordt gebruikt. 

In A Delicate Balance (In wankel evenwicht) liggen de passies van Agnes en Tobias vooral in het verleden. Het zijn herinneringen geworden, getransformeerd tot een prettige omgangsvorm. Ze hebben als stel welvaart tot stand gebracht en hebben hun zaken op orde: drankjes, wijnen, gazons, en sociale positie. Elke bedreiging van hoe hun leven verloopt - zoals de chaotische buitenwereld, het verstrijken van de tijd en oude gevoelens - wordt eronder gehouden. Maar wat gebeurt er met dit wankele evenwicht als de angst zijn intrede doet?

regie Maren Bjorseth tekst Edward Albee vertaling Janine Brogt met Hajo Bruins, Thomas Cammaert, Malou Gorter, Emma Josten, Janneke Remmers, Carina de Vroome scenografie Juul Dekker kostuums Vita Mees geluidsontwerp Jorg Schellekens dramaturgie Rob Klinkenberg lichtontwerp Casper Leemhuis regie-assistent Boris Kip foto Annaleen Louwes

In wankel evenwicht is een project in het kader van ITA-2, het platform voor de ontwikkeling van regietalent. Eerder regisseerde Maren E. Bjørseth Een bruid in de morgen (i.s.m. Frascati Producties) en Emilia Galotti (i.s.m. Toneelschuur Producties). De Philip Loubser Foundation ondersteunt Maren E. Bjørseth met het International Ibsen Fellowship.

RECENSIES

'Wat een doeltreffend mooi en sterk gedoseerd acteren' - ★★★★ Volkskrant

'Geweldig spel in jubileumproductie van Toneelschuur' - Haarlems Dagblad

'Klein beetje hoop in groots moment' - ★★★★ Scènes

'Leven in een psychologisch kaartenhuis' ★★★ ½ - Telegraaf 

pers

‘Als ik geen actrice was geworden, was ik psychologie gaan studeren. Menselijke communicatie en interactie boeien me mateloos.' Malou Gorter in Volkskrant 1 mrt '19

Geen actuele speeltijden

Geen actuele tourneedata of het schema is nog niet bekend.