Assad

Hulst & Tarenskeen in coproductie met Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool & de Coproducers

Wat als geen enkele keus de juiste blijkt en ‘de goede zaak’ niet bestaat?

ASSAD is een mozaïekvertelling tegen de achtergrond van beslissende gebeurtenissen in de oorlog in Syrië. Met scènes die zich afspelen in de presidentiële vertrekken in Damascus, tussen de tempels van Palmyra, het hoofdkantoor van de Vogue in New York, in Londen, Tel-Aviv, Amsterdam en de hemel boven Aleppo. Het verhaal van vier individuen die verstrikt zijn geraakt in de grootste clusterfuck van onze tijd. Vier levens die voor altijd getekend zullen zijn door Bashar al-Assad. De verlegen student medicijnen die uitgroeit tot oorlogsmisdadiger. 

tekst & regie: Jan Hulst, Kasper Tarenskeen

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) maken sinds 2014 stukken bij Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool. ASSAD is de eerste voorstelling met hun eigen stichting. Dit keer geen bewerking van een klassieker om via een omweg over het heden te spreken maar de open wond die Syrië is: een voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen. ASSAD is een poging om gebeurtenissen, mensen en beslissingen te begrijpen. Daar, maar ook hier in Nederland. Juist de burgeroorlog in Syrië toont hoe moeilijk het is goed van kwaad te onderscheiden. En niet pas achteraf, maar nu, terwijl wij met onze borrelnootjes voor de televisie zitten. 

Lees hier een interview met Jan Hulst & Kasper Tarenskeen over de voorstelling in de Volkskrant "Hoe maak je theater over 'het grootste, gruwelijkste en meest complexe conflict van onze tijd?"

PERS

“Hier komt het hypermoderne absurdisme van de teksten van Hulst & Tarenskeen het best tot z’n recht: door de Syrische personages in westerse millennial-speak met elkaar te laten praten onderstrepen ze de vervlechting van ‘oost’ en ‘west’ en persifleren tegelijk hun eigen westerse blik. (...) Hun voorstelling laat westers privilege op schrijnende wijze contrasteren met de onmenselijke gehaktmolen van de Syrische burgeroorlog” - Groene Amsterdammer

 

Geen actuele speeltijden