Avventure di anima e di corpo

Silbersee / De Nationale Opera

Drie lijfelijke, zinnelijke opera-performances

Twee radicale opera’s, een regisseur uit de toneelwereld, tien multiperformers en een labyrint vol afval om een toekomst op te bouwen: Silbersee creëert met Avventure di anima e di corpo een ware ‘Opera van Morgen’.

Op uitnodiging van Pierre Audi van de Nationale Opera maakt Silbersee een ‘minotauro-opera’ onder regie van Nina Spijkers (Toneelschuur Producties) met muziek van György Ligeti en Raphaël Cendo, twee operavernieuwers pur sang. Passend in de lijn van de eerdere Silbersee voorstellingen Kopernikus (2014) en Homo Instrumentalis (Ruhrtriennale 2017), spiegelen bij Avventure hedendaagse componisten en makers zich opnieuw aan belangrijke werken uit ons recent muzikaal erfgoed. Avventure di anima e di corpo voert het publiek mee naar het midden van het labyrint waar de mythische minotaurus, half mens, half beest, opgesloten zit en wacht op zijn volgende prooi.

Toneelschuurproducties regisseur Nina Spijkers (1988) maakt met Avventure di anima e di corpo haar operadebuut. Zij creëert een anarchistisch sprookje waarin de wetten van de opera aan alle kanten getart worden. Op het toneel geen traditionele operazangers maar tien performers die door de grenzen van hun disciplines breken. Zij zingen en verklanken, bespelen instrumenten en manoeuvreren door hun doolhof-wereld. Hier is het eten of gegeten worden; ten prooi vallen aan de minotaurus of zelf de aanval inzetten. In een decor vol afval uit het verleden zoeken de performers hun weg naar de toekomst. De grenzen tussen mens en beest vervagen, vlees verwordt tot technologie en het monster in jezelf lijkt minder vreemd dan gedacht.

In Avventure di anima e di corpo worden de werelden van twee radicalen componisten geïntegreerd. De Hongaar György Ligeti (1923-2006), bij het grote publiek bekend van zijn muziek voor Stanley Kubrick’s films 2001: A Space Odyssey en The Shining, experimenteerde in de stukken Aventure/ Nouvelles Aventures (1962-1965) met alles wat de operatraditie tot dan toe had opgeleverd.

Reflecterend op zijn tijd vol opstand en naschokken van de Tweede Wereldoorlog, creëerde hij acrobatische muziek die het uiterste vraagt van de uitvoerders. Romain Bischoff, artistiek leider van Silbersee, nodigde Fransman en enfant terrible van de opera Raphaël Cendo uit om verder te bouwen op wat Ligeti heeft achtergelaten. Zo ontstond een Opera Minotauro: een compositie waarbij improvisatie met de performers de opera mede vormgaf. In tegenstelling tot Ligeti, is bij Cendo elektronica een belangrijk onderdeel van zijn composities. Hij creëerde hiermee twee onorthodoxe stukken vol oerkracht en dierlijkheid.

Niet alleen in de muziek wordt het verleden voorzien van een hedendaagse context. De Griekse mythe van de minotaurus biedt voor regisseur Spijkers net als vroeger een manier om met enige afstand naar onze eigen situatie en ons eigen menszijn te kijken. Of om met de woorden van Cendote spreken: “Er zijn momenteel meerdere minotaurussen die de wereld onveilig maken. In de opera worden geen namen genoemd, maar zij zullen wel voelbaar zijn.” De performers zijn gekleed in kostuums uit verschillende periodes van de rijke geschiedenis van de Nationale Opera.

Met toonaangevend nieuw werk en een volgende generatie kunstenaars verkent het Opera Forward Festival (OFF) de toekomst van de opera. Deze missie vindt perfecte aansluiting bij muziektheaterhuis Silbersee. Artistiek leider Romain Bischoff creëert al jaren ontmoetingen tussen uiteenlopende theatermakers, componisten, schrijvers, zangers, acteurs, muzikanten en andere kunstenaars, van het klassiek domein tot de urban culture. Dit leidt tot interdisciplinaire en eigentijdse voorstellingen waarmee de grenzen van genres opgerekt worden.

artistieke leiding:Romain Bischoff  muzikale leiding: Francine Vis regie: Nina Spijkers met Lisa De Boos Noé Rodrigo Gisbert, Jussi Lehtipuu, André Lourenço, Els Mondelaers, Felix Peijnenborgh, Michael Schmid, Maciej Straburzynski, Viktoriia Vitrenko

In het kader van het Opera Forward Festival, alleen te zien in Haarlem en Amsterdam

Geen actuele speeltijden