Bernhard trilogie

tg STAN

Dompel u onder in de volledige Bernhard-trilogie van STAN!

Dompel u onder in de volledige Bernhard-trilogie van STAN! De Keersmaeker, De Roo en De Schrijver spelen de complete Bernhard-trilogie: Alles is rustig, Redde wie zich redden kan, geen slechte titel en Eind goed al goed. Tussen de tweede en derde voorstelling kunt u voor € 20,00 dineren in het café van de Toneelschuur.

Alles is rustig
Thomas Bernhard ontleent de titel van zijn stuk (Über allen Gipfeln is Ruh) aan een gedicht van Goethe. Hoofdpersonage Moritz Meister (gespeeld door Damiaan De Schrijver) is een gevierd auteur, die net zijn meesterwerk - de tetralogie - voltooid heeft. Samen met zijn vrouw (Sara De Roo) leeft hij teruggetrokken in een idyllisch huis in de Duitse vooralpen. Meister wacht enkel nog op de Nobelprijs om volmaakt gelukkig te zijn. Het paar krijgt bezoek van de gebrilde doctoraalstudente juffrouw Werdenfels (Jolente De Keersmaeker). Iedereen bewondert Meister, maar bovenal bewondert hij zichzelf.
Bernhard hekelt de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die van op de zijlijn toekijken en steevast holle bespiegelingen maken. Hij ironiseert vlijmscherp het nationaal-socialisme en het Teutoonse denken.

Redde wie zich redden kan” geen slechte titel
Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver maken een opvolger van Alles is rustig, waarmee Bernhard van leer trok tegen de zelfingenomenheid van de intellectuele en culturele elite. Onder de titel ""Redde wie zich redden kan" geen slechte titel" (uit Am Ziel 1981) spelen ze een aantal van Bernhards ‘Dramolette’. Nog explicieter dan in Alles is Rustig ontleedt Bernhard in deze 'minidrama's' genadeloos het complexe, onverwerkte Duitse naziverleden én het sluimerende fascisme in onze maatschappij.

Eind goed al goed
Het derde deel van de Thomas Bernhard-trilogie: Eind goed al goed, naar ‘Am Ziel’ (1981). Hierin  wordt de talentvolle toneelschrijver van het stuk “Redde wie zich redden kan” na de première uitgenodigd aan zee door een weduwe en haar dochter.

programma:

Inleiding door Constant Meijers.
14.00-14.30 uur
N.B. Hiervoor moet apart gereserveerd worden. (ivm capaciteit, beperkt aantal kaarten beschikbaar)

Alles is rustig
14.45-16.15

Pauze
16.15-17.00 uur

Redde wie zich redde kan, geen slechte titel
17.00-18.15 uur

Diner
18.15 uur- 20.30 uur
N.B. Hiervoor moet apart gereserveerd worden.
Diner kost € 20,00

Eind goed al goed
20.30 uur-21.15 uur

Geen actuele speeltijden