Calcutta, vastenavond

Bellevue Producties / Robert Alberdingk Thijm

Zwarte komedie met Kees Hulst, Marisa van Eyle en tweevoudig Theo d'Or-winnares Elsie de Brauw

Voormalig KLM-piloot Kick Scheephuizen (Kees Hulst) en zijn vrouw Wies (Elsie de Brauw) verblijven tien dagen in Hotel Presidency in Calcutta, niet zo ver van het Rabindranath Tagore International Hospital. Wies zal daar een cosmetische ingreep ondergaan. Als voormalig piloot weet Kick dat je internationaal moet denken: de wereld is groter dan Nederland. De medische faciliteiten zijn prima in India, de artsen uitstekend opgeleid en de kosten een fractie van de tarieven bij ons. Kick geniet ervan dat hij zijn vrouw kan geven wat ze verlangt: een eeuwige jeugd.

Zelf heeft hij minder geluk. Een slopende spierziekte heeft hem inmiddels aan een rolstoel gekluisterd. Daarom stond zijn jongere zuster Zus (Marisa van Eyle) erop dit keer mee te gaan om haar broer te ondersteunen. Voor Kick en Wies is Calcutta bekend terrein omdat Wies hier eerder onder het mes is gegaan, maar voor Zus is het de eerste keer buiten Europa en ook nog eens de eerste keer dat ze thuis vastenavond overslaat. Wat Zus een spannend avontuur leek in een ver, exotisch land, draait uit op een grimmig carnaval waarvan geen van drieën ongeschonden terugkeert.

Heb jij een CJP-pas? Kom dan op 25 april en maak gebruik van de CJP Dinsdagdeal. Heb je nog geen CJP-pas? Vraag deze dan nu aan en ontvang je 2e theaterkaartje gratis!

spel: Elsie de Brauw, Marisa van Eyle, Kees Hulst regie: Warre Simons tekst: Robert Alberdingk Thijm dramaturgie: Tom Helmer decor: Katrin Bombe

pers

"Met Calcutta, vastenavond brengen tekstschrijver Robert Alberdingk Thijm en regisseur Warre Simons eerder een melancholieke dan een satirische uitbeelding van het actuele thema van clinical surgery. De voorstelling heeft iets engs en griezeligs, zeker als de menselijke maakbaarheid het hoogste doel lijkt." (NRC ****)

"Dat neemt niet weg dat er in deze voorstelling prachtig wordt geacteerd. Van Eyle is geestig in haar provinciaalse onnozelheid en De Brauw toont afwisselend zalvend en snoeihard haar laagdunkendheid over de Indiase bevolking. Naast hen maakt Hulst zuivere komedie van de obscure Kick - Blijmoedig leuterend in zijn rolstoel, maar ondertussen. Toprol."
(Parool ***)

"In Calcutta, vastenavond stipt Alberdingk Thijm nogal wat onderwerpen aan. De maakbaarheid van de moderne mens, seksuele aberraties, westerse arrogantie versus armoede en dat soort zaken. Dat alles verpakt in ogenschijnlijk luchtige dialogen en komische situaties die soms ook erg schrijnend en ongemakkelijk zijn. Warre Simons heeft in dat draaidecor een paar verrassende effecten bedacht en de spelers zorgvuldig geregisseerd." (Volkskrant ***)

Lees hier een interview met schrijver Robert Alberdingk Thijm & regisseur Warre Simons

Geen actuele speeltijden