Bijgeboekt

Clybourne Park

Well Made Productions

Clybourne Park - Well Made Productions

Bijgeboekt

Broadway klassieker Clybourne Park, het derde deel van de Raisin Cycle.

Na het succesvolle A Raisin in the Sun en Beneatha’s Place brengt Well Made Productions de derde voorstelling van de Raisin Cycle: Clybourne Park. De Amerikaanse toneelschrijver Bruce Norris schreef het stuk als spin-off van A Raisin in the Sun, de Broadway-klassieker van Lorraine Hansberry uit 1959. Ook het uiterst actuele Clybourne Park (2010) werd een Broadway-hit en won talloze prijzen, waaronder de prestigieuze Pulitzerprijs. 

Clybourne Park gaat over raciale spanningen en gentrificatie. In de buurt Clybourne Park in Chicago wordt voor weinig geld een huis verkocht aan een zwart gezin, de eerste zwarte familie in de witte wijk. Prompt beginnen de buren zich te roeren, bevreesd als ze zijn om hun gemeenschap: voor je het weet wordt de buurt onbewoonbaar.

Jaren later kopen Steve en Lindsey een huis in Clybourne Park, voor een fiks bedrag. Zij gooien het tegen de vlakte om op die plek iets nieuws te kunnen bouwen. Zij zijn het eerste witte gezin in een zwarte buurt. Het zorgt allemaal voor de nodige onrust. Bezorgde buren roeren zich: voor je het weet wordt de buurt onbetaalbaar.

Well Made Productions brengt theater, film, fotografie en verhalen van niet-witte auteurs vanuit een bicultureel perspectief en ontving in 2017 de Amsterdamprijs voor de Kunst.

van en met: Joy Wielkens, Anke van ‘t Hof, Sergio IJssel, Yorick Zwart, Marcel Osterop, Peter van Heeringen, Margje Wittermans artistieke leiding: Samora Bergtop regie: Teunkie van der Sluijs tekst: Bruce Norris vertaling: Esther Duysker geluidsontwerp: Ata Güner lichtontwerp/kostuum: Clement & Sanou decorontwerp: Niek Kortekaas en Sjoerd Kortekaas dramaturgie: Karim Ameur

Het publiek wordt na afloop uitgenodigd om kort in gesprek te gaan met The Black Archives  in een speciaal ontwikkelde video/photobooth om zo te reflecteren op de onderwerpen die in de voorstelling aan bod komen. 

 

Voorstellingen