De Blackout van ‘77

Orkater (De Nieuwkomers) / Sir Duke

Een reconstructie van een persoonlijke geschiedenis, schurend tussen intieme blues en extatische funk

De muziektheatervoorstelling De Blackout van ‘77 is een reconstructie van een persoonlijke geschiedenis, op intieme blues en extatische funk. Het verhaal speelt zich af tijdens een nacht in 1977, als New York wordt getroffen door een grote stroomstoring. De hele stad ligt plat, de sfeer is grimmig. Terwijl plunderingen uitbreken, trekt de jonge zwarte schrijfster Amina zich terug in de stilte van het pikkedonker. Zonder afgeleid te worden door blikken en meningen van anderen, reconstrueert ze beetje bij beetje haar levensgeschiedenis, die zich afspeelt tegen de achtergrond van het door rassenscheidingen verscheurde Amerika en de opkomst van de ‘Civil Rights Movement’.

In een muzikale trip door haar jeugd in het conservatieve zuiden en haar ‘young rebellious city life’ in Chicago en New York, poogt Amina grip te krijgen op haar steeds groteskere herinneringen.
De geschiedenis van de zwarte muziek, met name de blues en soul, is doorspekt met aansprekende en inspirerende verhalen. Verhalen waarin de familiegeschiedenis van de jonge makers van muziektheatercollectief Sir Duke weerklinkt.

van & met: Gery Mendes , Dionne Verwey, Francesca Pichel regie: Nita Kersten tekst: Esther Duysker

pers

"Op voorhand een van de hoogtepunten van het seizoen" (Theaterkrant ****)

"Buig je of breek je, als de emmer met druppelsgewijze opmerkingen opmerkingen overloopt? De swingend zingende Nieuwkomers van Orkater laten dat knap zien in De Blackout van '77. Ze laten zien dat alles gekleurd is: politiek, verwachtingen, ambities" (Volkskrant ****)

"In deze voorstelling is bijna elke overgang origineel, alles is van een hoog muzikaal niveau, inclusief zinnen die hun effect niet missen: 'Neem de bus. Het zal stil zijn buiten. Neem het leven, het is van jou'." (Parool)

Geen actuele speeltijden