De Freudjes, geen familie

mugmetdegoudentand
Première

Lineke Rijxman, Ariane Schluter, Karina Smulders in een therapeutische zussenkomedie over ons onvermogen om te genieten van wat we hebben           

Nederlanders geven de kwaliteit van hun bestaan gemiddeld een acht. Desondanks gebruikt bijna tien procent van de bevolking antidepressiva.
Ook de zusjes Freud - gespeeld door de top actrices Lineke Rijxman, Ariane Schluter, Karina Smulders - weten de weg naar het geluk maar moeilijk te vinden. Tijdens een hectische nacht doen ze een poging om eerlijk naar zichzelf te kijken. En dat valt nog niet mee. In de therapeutische komedie ‘De Freudjes, geen familie’ is depressie het sleutelwoord om hartelijk te lachen om ons onvermogen om onze zegeningen te tellen en te genieten van wat we hebben.

Mugmetdegoudentand moest deze voorstelling vorig seizoen noodgedwongen uitstellen, maar gaat nu alsnog in ons theater in première.

uit de pers

"Als spotprent van zo ongeveer alle hedendaags gemak en ongemak is 'De Freudjes' genadeloos en oergeestig tegelijk door het snoeiharde spel, dat de vrouwen ver boven het prototype uittilt." (***** Trouw)

"Eerder een leuke situatiekomedie is dan een diepgaande tragikomedie. Niets mis mee, zeker niet omdat er erg goed wordt gespeeld." (*** De Volkskrant)

"De tekst van Joan Nederlof is geschreven in de beste traditie van die psychologische oorlogsvoering in gezinsverband: O’Neill met een scheutje Scandinavisch gevoelsleven en helemaal getild naar de moderne tijd. (..) 'De Freudjes, geen familie’ is vooral een heel erg geestige komedie. Fantastisch gespeeld door de drie actrices, in een tornado van over elkaar heen buitelende gevoelens, angsten en verlangens, vol verrassende wendingen."  (Haarlems Dagblad)

"Dwarse schurende zinnetjes zijn het, dicht op de tijdgeest geschreven, met een scherp gevoel voor het menselijk onvermogen - de genadeloze zussen sparen elkaar niet. Met hun groteske spel en knappe timing tonen de actrices zich in Rijxmans regie volleerd comédiennes." (*** Het Parool)

"Nederlof toont meesterlijk schrijverschap in Freudjes bij Mugmetdegoudentand. (..) De regie van Lineke Rijxman is snel en dat geeft de voorstelling vleugels. Hier staan drie uitstekende actrices op toneel die zich met ogenschijnlijk groot gemak de personages eigen maken die Nederlof voor hen schiep." (**** Scènes)

"De tekst van Joan Nederlof heeft een meesterlijke timing en de regie van Lineke Rijxman is er een met briljante vondsten. (..) Rijxman, Schluter en Smulders hebben de zussen bestaansrecht gegeven met al hun neuroses, projecties en overlevingspatronen. Dit hebben ze krachtig en vol mededogen gedaan." (Theaterinspiratie)

tekst: Joan Nederlof regie: Lineke Rijxman met: Lineke Rijxman, Ariane Schluter, Karina Smulders

Geen actuele speeltijden