Eg er vinden (Ik ben de wind)

Maatschappij Discordia / tg STAN
Bijgeboekt

"Het is een weergaloos mooie toneeluitvoering." Theaterkrant, diamanten keuze van de criticus 

Eg er vinden (‘Ik ben de wind’) uit 2007 is een van de recentste stukken van de Noorse toneelauteur Jon Fosse. Het speelt zich af te midden van het kale, steenachtige landschap van de Noorse Scherenkust. Het ruige, desolate landschap speelt een grote rol. In Eg er vinden keert Fosse terug naar een van zijn belangrijkste thema's: twee vrienden gaan elk hun weg. De ene is weggegaan, de ander is achtergebleven met zijn herinneringen. In dit stuk komt die eerste terug. Of lijkt dat maar zo? Een van de hoofdmotieven vormt de beperkingen van taal bij het uitdrukken wat we bedoelen. 

Jon Fosse debuteerde als toneelschrijver in 1994 met Og aldri skal vi skiljast (‘Scheiden zullen we toch nooit’) en wordt algemeen gezien als de belangrijkste levende Noorse toneelschrijver. Zijn werk is in meer dan 40 talen vertaald, een aantal van zijn stukken ook in het Nederlands, en wordt over de hele wereld gespeeld. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn eenzaamheid, de onmogelijkheid om de pijn van het leven met een ander te delen, isolement.

“Wat werkelijk belangrijk is, wordt niet gezegd. Dat zit in de ruimte tussen twee mensen. Wat daar precies gebeurt, daar begrijpen we heel weinig van, dat mysterie wil ik voelbaar maken” - aldus Fosse.  

Die ruimte voor interpretatie sluit naadloos aan bij de manier van werken van tg STAN en Maatschappij Discordia.

van en met: Damiaan De Schrijver (tg STAN) en Matthias de Koning (Maatschappij Discordia).

uit de pers

"Voorstellingen als Ik ben de wind en Voltaire verrijken de toneelspeelkunst en ze zouden eigenlijk het ijkpunt moeten zijn van alle theater. De eenvoud is echter een verraderlijke; erachter schuilt een oneindig rijke zeggingskracht en theatrale spanning. [...] Het is een weergaloos mooie toneeluitvoering." Theaterkrant.nl

"De existentiële onmacht die in het stuk centraal staat wordt buitengewoon tastbaar." NRC

"Pure poëzie" - Haarlems Dagblad

Geen actuele speeltijden