The Great Warmachine

Joachim Robbrecht

Make love, not peace

The Great Warmachine van Joachim Robbrecht is een voorstelling in het grensgebied tussen theater, dans en performance, over vrede, oorlog en geweld. Europa is gevormd door eeuwenlange oorlogen, maar we kunnen ons tegenwoordig nauwelijks nog vereenzelvigen met de enthousiaste soldaat die naar het front trekt. In 2012 kreeg de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede. Maar hoe echt is die vrede? In The Great Warmachine beschouwt Robbrecht het leven als front, een aanéénschakeling van kleine en grotere slagveldjes. De slagen worden via wetenschap, technologie, media, economie met ons geleverd. 

Met woorden als kogels gooit Robbrecht zich onbevangen in de strijd, wars van de illusie dat we ooit zonder oorlog kunnen. Hij laat zich daarbij inspireren door het leger van hedendaagse futuristen, natuurliefhebbers en elektrotechnici dat de sluimerende oorlog in al zijn gedaantes op het internet al voert. 

Joachim Robbrecht is theatermaker en schrijver uit Vlaanderen. In de afgelopen seizoenen maakte hij een serie barokke voorstellingen o.a. over de Nederlandse identiteit bij Productiehuis en Operadagen Rotterdam, Theater Frascati en Toneelgroep Amsterdam. In de Toneelschuur was eerder 'Oh Polsko' van hem te zien. Robbrecht ontving in 2011 de Charlotte Köhlerprijs. Hij  begon aan The Great Warmachine vanuit de fascinatie voor de term "Theatre of War", waarmee in het Engels het slagveld wordt aangeduid. Hoe zou omgekeerd een War of Theatre er dan uitzien?

Lees het interview met Joachim Robbrecht door Bas van Peijpe hier

met: Aitana Cordero, Louis van der Waal, Tashi Iwaoka concept, tekst, regie: Joachim Robbrecht

In samenwerking met De Pletterij Debat- en cultuurpodium, Pletterij.nl  

UIT DE PERS:

'Er gaat een zeldzaam infecterende werking uit van Joachim Robbrechts ritualistische theaterperformance. Er worden iPhones afgepakt, mensen aangeraakt en over het podium getrokken.' **** Volkskrant

'Angstaanjagend laconieke oorlogstaal' ...de teksten van Robbrecht zijn komisch, slim en snel. Ze nemen de luisteraar op sommige momenten griezelig ver mee in de oorlogsretoriek. Theaterkrant.nl 

 

Geen actuele speeltijden