Het vervoegde leven

Mugmetdegoudentand / Ha-Ha Het Leven

Bijzondere voorstelling over het leven van een doodgewone vrouw

Het vervoegde leven is een theatrale en ontroerende biografie over een doodgewone en toch bijzondere vrouw geboren in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een vrouw die onze moeder of onze oma geweest had kunnen zijn. Een vrouw met mooie en minder mooie herinneringen. En een vrouw die zich niks voor zou kunnen stellen bij onze tijd van mobiele telefoons, sociale media en zelfprofilering.

Alix Adams – lange tijd aan Mugmetdegoudentand verbonden  en bij veel mensen bekend door haar rol van de spirituele Eva uit Hertenkamp - vertelt over deze vrouw en speelt fragmenten uit alle stadia van haar leven. Het leergierige meisje, de zorgzame moeder, de teleurgestelde echtgenote en de demente eenzame oma. Die laatste weet ondanks haar verwarde geest moeiteloos de beelden van haar jeugd op te roepen. En zo is de voorstelling behalve een portret ook een soort kijkdoos in de werking van ons brein en welke plaats herinneringen daar in hebben.

Joost II Sickenga heeft in een serie korte teksten deze vrouw tot leven gewekt. Iedere alinea leest als een kort gedicht. Haar leven is een vervoegd leven. Langs de strakke schoolse lijnen van de werkwoordvervoegingen krijgt het vorm. Werken, willen, trouwen, wandelen, hebben, fluisteren. In een landschap van video en geluid vormt het geheel een monument voor een onzichtbaar leven, waarin veel te herkennen valt.

Deze voorstelling duurt 50 minuten. Op beide avonden is er na afloop van de voorstelling een gratis nagesprek.

spel en regie: Alix Adams tekst: Joost II Sickenga eindregie: Carina Molier
co-productie: Ha-ha het leven en Bellevue Lunchtheater

uit de pers:

"De verwarring van de oudere vrouw geeft Adams indringend gestalte, vooral dankzij snelle wisselingen van leeftijd en stemming. Prachtig is de passage dat ze in elk meisje, in elke jonge vrouw en iedere jonge moeder zichzelf ziet, zoals ze eens was. Ze verlangt ernaar weer te zijn als toen. (...) Adams balanceert perfect op de grens van jeugd en ouderdom.”  (NRC****)

"Het vervoegde leven is een intrigerende theatervoorstelling. Slechts kleine theatrale middelen in Het vervoegde leven zijn nodig om het publiek te intrigeren. In de losse scènes blijft de vrouw een voorbijganger zonder gezicht. (...) Met een 'zij' zo algemeen dat we er altijd wel één van de vrouwen die we zelf hebben gekend in kunnen herkennen, omdat hun leven ooit ook zo is vervoegd." (Het Parool ***)

"Monumentje voor een leven in de schaduw. (...) De tekst is poëtisch en laat door het fragmentarische karakter veel ruimte voor verbeelding. Zo veel ruimte, zo lijkt het, dat de ploeg achter de voorstelling de behoefte kreeg om die ruimte te vullen.” (Theaterkrant ***)

"Zo veel ruimte voor verbeelding als de tekst toelaat (te veel), zo weinig laat het scherm toe (te weinig). In een ideale wereld hadden tekst en beeld elkaar mooi kunnen aanvullen. Deze wereld is niet ideaal.” (De Volkskrant **)

Geen actuele speeltijden