Iemand die slaapt

Het Zuidelijk Toneel / BOG.

Iemand die slaapt - BOG. teaser

De werkelijkheid gevangen in een vlindernetje van taal

‘Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.

Een muzikale voorstelling waarin BOG. de woorden van een van hun grootste inspiratiebronnen, de Franse schrijver Georges Perec, herleest om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijke van het menselijk bestaan voelbaar te maken.

Voor Iemand die slaapt waagt het schrijvende collectief BOG. zich voor het eerst aan een boek, geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden.
Perec schreef de tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.

Bekijk hier de trailer

‘Je bestaat niet meer: uren, dagen volgen elkaar op, seizoenen gaan voorbij, de tijd verglijdt, je leeft voort, zonder vreugde of droefenis, zonder toekomst of verleden, zomaar, gewoon, vanzelfsprekend, als een druppel aan een kraan, van een fonteintje op een overloop, als zes sokken die in een roze plastic teiltje staan te weken, als een vlieg of als een oester, als een koe, als een slak, als een kind of als een grijsaard, als een rat.

BOG. is de Vlaams-Nederlandse collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen; dat mede werkt onder de vleugels van het Zuidelijk Toneel. Sinds 2013 maakt BOG. werk vanuit het verlangen naar overzicht, naar het benoemen, het uitzoomen, het rangschikken en opsommen van alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. BOG. maakte onder meer de voorstellingen MEN. de mening herzien (2014), GOD. (2015), OER. een oefening (2016) en KID. (2017).

met: Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen, Lisa Verbelen eindregie: Erik Whien

PERS

"Subtiel, empathisch en trefzeker kan BOG. vandaag haast geen politiekere boodschap de wereld insturen" **** (De Morgen).

"Ze hebben Perecs tekst ingekort en licht geactualiseerd, zonder daarbij al te veel invulling aan het leven en de omgeving van het personage te geven. Dat maakt – in combinatie met de consequente jij-vorm van de tekst – enerzijds dat je je er als toeschouwer sterk mee verbindt, anderzijds versterkt dat het gevoel dat dit personage alle binding met zichzelf en het leven kwijt is" (Parool)

"BOG. heeft in het theater een vierkant geplaatst dat een cirkel wordt. Iemand die door Parijs loopt en loopt, over Haussmanns rechte straten, die kan toch in cirkels bewegen. Omdat hij zijn gedachten volgt, die zich in steeds strakkere cirkels in het hoofd afspelen. En in die cirkel, in het neutrale, zelfgekozen en toch onvrije lopen, als de vraag rijst wat de waarde van een neutrale mens is te midden van alle chaos, geeft BOG. me uiteindelijk waar ik op hoopte. De lijn. Vervaarlijk tollend, in het halfduister en tegen een oorverdovend kabaal zie ik hem ontstaan. De bottom line, de bodem. (Theaterkrant)

Geen actuele speeltijden