Jeugd / Familie
6+

Jabber

Theatergroep Kwatta
Language no problem

Briljant onverstaanbare, maar begrijpelijke jeugdopera (Winnaar Zilveren Krekel 2019)

Sommige vogels bouwen een nest en blijven daar altijd. Andere vogels vliegen steeds af en aan. Flierefluiters, dwaalgasten, binnenvetters, gelukszoekers en holbewoners. Maar wat gebeurt er als vreemde vogels elkaar ontmoeten? Kunnen ze met elkaar praten? Vechten ze elkaar het nest uit? Of dromen ze dezelfde dromen en maken ze ruimte voor elkaar?

Jabber is een geheel gezongen jabbertalkopera voor de hele familie over vier vogels en één nest, in een taal die niemand kan verstaan, maar wel kan begrijpen. Kwatta kreeg de Zilveren Krekel 2019 voor deze prachtige voorstelling: “Taalvirtuoos Jibbe Willems shopt uiterst creatief in verschillende Europese talen waardoor het actuele thema van de vluchtelingenproblematiek voor iedereen vanaf zes jaar verstaanbaar wordt”, schreef de jury.

van & met: Rogier van Erkel, Jochem Smit, Sarah Bannier, Lucas Schilperoort tekst: Jibbe Willems regie: Josee Hussaarts

PERS

Iedereen gelijk in briljant onverstaanbare jeugdopera.Theaterkrant

In twaalf jaar recenseren zag ik zelden zo’n actuele voorstelling voor deze doelgroep.Leeuwarder Courant ★★★★★

Jibbe Willems, de schrijver, gooide zo’n tien bestaande talen door de blender en brouwde daar zijn eigen hevig allitererende, kindvriendelijke toneeltaal van. Het grootste plezier van Jabber kijken komt dan ook van de rake mix van exotische woorden en toch herkenbare zinnen. (…) Jabber is “es good esta gets.” de Volkskrant ★★★

Voorstellingen