Jongeren

Kruistocht

Theater Artemis, Trouble Man & St. Marjolijn van Heemstra

"Adembenemend vervolg op Kruistocht in Spijkerbroek." (Brabants Dagblad)

Adembenemend vervolg op Kruistocht in Spijkerbroek

Hele generaties groeiden en groeien op met Thea Beckmans beroemde boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Ook op Marjolijn van Heemstra, Sadettin Kırmızıyüz en Jetse Batelaan maakte het boek een onuitwisbare indruk. Kruistocht. Jihad. Twintig jaar geleden leken deze begrippen nog geschiedenis. Maar sinds 11 september voeren wij in onze moderne spijkerbroek nieuwe kruistochten. Wie zou Beckman over vijfhonderd jaar aan het woord laten? Geradicaliseerde jongeren uit Amsterdam-West? De kinderen van boze PVV-stemmers? Met een sterke link naar de actuele tijd maakt de theatervoorstelling Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek een reis van de middeleeuwen naar de verre toekomst voor een nieuwe blik op angst en beeldvorming en de grote strijd tussen oost en west.

van & met: Marjolijn van Heemstra, Sadettin Kırmızıyüz en Haarlemse jongeren regie: Jetse Batelaan

Pers

"De voorstelling legt pijnlijke dilemma’s bloot, zit heel slim in elkaar en raakt." (Theaterkrant ****)

"In sterke dialogen lopen heden en verleden steeds overtuigender door elkaar. De felheid waarmee de acteurs in hoog tempo hun statements afvuren, geeft de voorstelling trekken van een politiek pamflet. In de goede zin van het woord, hun teksten zijn indringende eyeopeners." (Trouw ****)

 


Gezocht: jongerenleger!

In de voorstelling speelt een jongerenleger mee en jij kan daar deel van uitmaken! In iedere stad wordt een nieuw jongerenleger van vijftien jongeren gevormd.
Jullie spelen samen het leger van 10.000 kruisvaarders op weg naar Jeruzalem. Daarnaast geven jullie via digitale berichten live commentaar op het stuk, de acteurs, het publiek en de samenleving.
Naast de ervaring op het podium, maak je van dichtbij mee hoe het er achter de schermen bij een theatervoorstelling aan toe gaat. Wacht niet te lang en schrijf je in voor het jongerenleger in Haarlem! Dat kan via heleen@toneelschuur.nl.

Bekijk hier de oproep van theatermakers Marjolijn en Sadettin voor het jongerenleger!

Voorstellingen