L'Amour Duras

Maatschappij Discordia

De geheimzinnige dood te sterven van minnaars zonder liefde

Wat spreekt meer tot de verbeelding en wat is ongrijpbaarder dan De Liefde? Niemand weet precies wat het is en toch bepaalt het in grote mate onze levens.

Na de serie "Weiblicher Akt", waarin we vrouwen als Iokaste, Lady Macbeth en Marguerite Gautier een andere afloop van hun levensverhaal gunden, beginnen we nu met een serie over De Liefde, zoals die door vrouwen wordt beschreven. Hoe komen we aan onze ideeën over hoe relaties zouden moeten zijn en werken ze nog wel voor ons?

In dit eerste deel L’Amour Duras verdiepen we ons in het werk van Marguerite Duras (1914-1996). Als geen andere schrijfster was ze haar hele leven hartstochtelijk bezig om de liefdeservaring onder woorden te brengen in allerlei variaties: het jonge meisje en de oudere minnaar, de afwezige geliefde, de incestueuze liefde, de driehoeksverhouding en uiteindelijk de grote liefde met de veel jongere (homoseksuele) man. In deze voorstelling zullen we fragmenten uit haar romans en toneelwerk associëren met eigen verhalen om zo tot een voor ons kloppend beeld van dit grote fenomeen Liefde te komen.

Voor komende jaren staan onder andere gepland: "Love Sontag" en "Liebe Jelinek".

van & met: Margijn Bosch, Annette Kouwenhoven, Miranda Prein, Jan Joris Lamers

 

Pers 

"De vorm van L’amour Duras doet wat denken aan een leesclub: de fragmenten uit Duras’ romansworden dikwijls onderbroken door bespiegelingen van de actrices. Het levert, zoals gebruikelijk bij Discordia, een warme, toegankelijke sfeer op, waar het respect voor de schrijver enkele kritische kanttekeningen niet in de weg staat."- NRC 

"Bosch, Prein en Kouwenhoven zijn erg goed: ze waken voor zwaarte en verstikking, maar ook voor onnodige vervlakking." 
- Parool 

"Annette Kouwenhoven is de laconieke, Miranda Prein de sensuele en Margijn Bosch excelleert in een levendige tekstbehandeling." - de Volkskrant

Voorstellingen