Merkel

Nineties productions

Een portret van de Mutti van Duitsland 

Een Wagneriaanse electro-opera over de meest invloedrijke vrouw van dit moment, Angela Dorothea Merkel. Merkel is bondskanselier van Duitsland, stilzwijgend de leider van Europa en naast Theresa May de enige vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld. In een tijd waarin het populisme blijft aanrukken en Europa polariseert, probeert Merkel het volk te verenigen; van de instorting van Griekenland tot de vluchtelingencrisis en het zorgenkind Europa anno nu.

Ze cijfert haar persoonlijke opvattingen weg ten behoeve van het algemeen belang. What does it take to be Merkel? En hoe lang is deze manier van politiek voeren houdbaar voor Europa en haarzelf? Om antwoord op deze vragen te krijgen, kruipt Nineties in haar huid. De makers werpen zich in de strijd tussen eigenbelang en altruïsme, tussen het individu en het collectief. Gebaseerd op political speeches en biografische bronnen, jeugdherinneringen en fictieve ontmoetingen, toont Nineties een portret van de Mutti van Duitsland en een ode aan de strijd van de (ogenschijnlijk) egoloze mens.

Nineties Productions maakt muziektheatervoorstellingen waarin theater, muziek, literatuur, beeldende kunst en popcultuur schaamteloos door elkaar vloeien.
Met 'Untitled, 2017' was 'Nineties' de winnaar van de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017.

van & met: Floor Houwink ten Cate, Anne Maike Mertens, Yannick Noomen, Benjamin Moen, Annelinde Bruijs

 

Voorstellingen