Oerknal Variaties

Theater Adhoc

Theater als vrolijke wetenschap

Hij ging op jacht op naar het Higgs-deeltje, dook in de wereld van zand en neemt u nu mee naar de allereerste dag. Hoe zou die begonnen zijn? Uit het niets, met een oerknal? Theaterontdekkingsreiziger Jan van den Berg gaat in zijn nieuwe voorstelling op zoek naar de verhalen achter die vragen. Hij stort zich op de ‘Big Bang Theory’, die zegt dat alles uit niets is ontstaan en waarover de meningen op z’n zachtst gezegd uiteenlopen. Sommigen beweren dat-ie niet waar is. Want zeg nou zelf: een knal van 13,8 miljard jaar geleden, die niemand ooit heeft gehoord? Samen met componist en gitarist Jacq Palinckx brengt Van den Berg een theatraal duet voor stem en gitaar, vertelling en muziek. Met ongerijmde gedachten en ongehoorde klanken storten zij zich op de oerknal.

Voor Oerknal Variaties was Van den Berg getuige van opmerkelijke experimenten, sprak hij met voor- en tegenstanders, onverschilligen en experts, en verzamelde hij een schat aan doortimmerde verhalen. Hij jongleert met feiten en fictie en vertelt met de overtuigingskracht van iemand die het zelf allemaal heeft meegemaakt. Wat trouwens ook zo is. Zegt Jan. 

Jacq Palinckx is componist en gitarist. Hij beweegt zich op het raakvlak van geïmproviseerde muziek, avant-rock en gecomponeerde muziek. De belangrijkste groepen waarvan hij deel uitmaakt(e) zijn: Palinckx, Guus Janssen septet, Maarten Altena Ensemble, Beukorkest en Vlek.

PERS

"Inzichten doemen op uit de mist van het nog niet weten. Overbodig te zeggen dat ik rijk en intens gelukkig uit deze voorstelling kwam." (Theaterkrant *****)

"Als je het hardop vertelt, snap je het vaak beter - dus brengt Jan van den Berg theorieën en verhalen over het begin van alles op de planken." (Volkskrant)


tekst & spel: Jan van den Berg muziek: Jacq Palinckx regie: Dirk Groeneveld 

Geen actuele speeltijden