Pax Europa

De Nieuw Amsterdam / t,Arsenaal Mechelen / Toneelhuis

Fascinerende talkshow over Europa

“Europa, hier ben ik. Zie mij, hoor mij, hou van mij! Vraag mij: ‘Wie ben jij?’ En ik zal antwoorden: ‘Ik ben jou. Ik ben Europa, ik ben jouw nieuwe gezicht.’”

PAX Europa is de nieuwste voorstelling van De Nieuw Amsterdam in coproductie met t,arsenaal mechelen en Toneelhuis. In een spannende talkshow komen uiteenlopende gasten samen die de discussie aangaan, die elkaar confronteren met vragen over het Europa van toen, van nu, maar zeker ook dat van morgen. Hoe moet het verder met dit continent dat zo verscheurd dreigt te raken? Hoe bereiken we een manier van samenleven met inwoners die in achtergrond sterk van elkaar verschillen?

PAX Europa toont de wrijving, de discussie en de problemen van het huidige Europa. Maar tegelijkertijd zetten de makers dit tegenover de houding die ook heerst, de hang naar saamhorigheid en verzoening; de wil om een pax, een vrede, te vinden. Een complexe kwestie, maar wel één die iedereen aangaat en urgenter is dan ooit.

PAX Europa is een unieke samenwerking tussen jonge en gevestigde theatermakers, van wie het merendeel zelf een migratieachtergrond heeft. Dat levert een spannende confrontatie op tussen diverse culturen en generaties, die hoe verschillend ze ook zijn, uiteindelijk allemaal één ding gemeen hebben: Europeaan zijn.

De Nieuw Amsterdam sluit de PAX serie af met PAX Europa, een co-productie met t,arsenaal Mechelen en Toneelhuis. Het resultaat van deze unieke samenwerking is te zien op 25 maart 2016, de voorstelling Pax Europa gaat dan première in theater Frascati in Amsterdam. De veelgeprezen Vlaams-Marokkaanse auteur Fikry El Azzouzi, schrijft speciaal voor PAX Europa een nieuwe tekst. De regie is in handen van Mokhallad Rasem, geboren in Bagdad en sinds zes jaar met veel succes werkzaam in België, waar zijn werk onder andere werd geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival. Mokhallad Rasem is als theatermaker verbonden aan onder andere Toneelhuis


met: Sabri Saad El Hamus, Julia Ghysels, Junior Mthombeni, Anna Schoen, Enkidu Khaled idee & initiatief: Sabri Saad El Hamus, Michael De Cock
 tekst: Fikry El Azzouzi 
regie: Mokhallad Rasem
 begeleiding: Gerardjan Rijnders

 

Geen actuele speeltijden