Sociaal Kapitaal

Mugmetdegoudentand
Première

Geestige, onthutsende voorstelling over de keerzijde van de verzorgingsstaat

‘De mens is een sociaal dier; een dier dat groeit door wezenlijk contact met anderen. Zonder sociaal contact zijn we allemaal losers.’

Nederland is een prachtland. Het land van de kansen. Waar niemand in de goot hoeft te belanden als je een beetje je best doet, toch?

Dat is niet het geval bij Arthur en Wilma. Ze hebben er een puinhoop van gemaakt: openstaande rekeningen, ongeopende post en een baby op komst terwijl hun zoon Jordy een uithuisplaatsing boven het hoofd hangt. Ze zijn in beeld bij alle hulpinstanties. Dus nu komt het goed - hopen zij. Hulpverleners Guusje en Jan-Willem geloven beiden in hun taak én in zichzelf. Hoe ver kunnen en willen zij gaan om Arthur en Wilma te helpen?

Na het succesvolle Superkapitalisten is dit de tweede productie van theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot. In Superkapitalisten namen zij het gedachtegoed van Ayn Rand, grondlegger van het neoliberale denken, onder de loep. Sociaal Kapitaal richt zich op de andere kant van deze neoliberale medaille, de mensen die het níet redden. Iedereen kan afglijden naar de onderkant van de samenleving met als grote vraag: is daar wel een vangnet? Hoe ver gaan mensen en ten koste van wat, om zichzelf en hun kinderen alle kansen te geven? 

van en met: Eva Marie de Waal en Sieger Sloot, scriptbegeleiding: Joan Nederlof regie: Marlies Heuer muziek: Bauke Moerman toneelbeeld: Christiaan Klasema

Voorstellingen