Stadsastronaut

Marjolein van Heemstra / Theater Rotterdam

Poëtische en praktische astronautenopleiding voor aardbewoners

Als we onze planeet willen redden, moeten we gaan leven als astronauten, zei Wubbo Ockels op zijn sterfbed. Zijn overtuiging wordt wereldwijd door vakgenoten gedeeld. Uitzoomen, de ruimte ervaren en onze kwetsbaarheid onder ogen zien: dat kan ons het toekomstperspectief geven dat we nu zo ontberen. Mooi gezegd. Maar dan? Want hoe vind je ruimte voor het heelal in je leven als de plantsoenendienst voortdurend je voortuin overhoop schoffelt? Hoe ervaar je kosmische verbondenheid als je de moskee op de hoek als een grote bedreiging ziet?

Theatermaker Marjolijn van Heemstra ontwikkelde met een team van specialisten een astronautenopleiding voor aardbewoners, die ze liet testen door haar buren in een oude Amsterdamse volkswijk. In de theatervoorstelling Stadsastronaut komen deze buren verslag doen van hun opleidingstraject. Poëzie en praktijk, ideaal en werkelijkheid komen bij elkaar in een handleiding voor de toekomst.

van & met: Marjolijn van Heemstra regie: Erik Whien dramaturgie: Liet Lenshoek geluidontwerp: Roald van Oosten scenografie: Marloes en Wikke

 

Voorstellingen