Volpone

Dood Paard

Meedogenloze satire over graaizucht en geilheid van tijdgenoot van Shakespeare

Met Volpone brengt Dood Paard een meedogenloze satire over graaizucht en geilheid, geschreven door Ben Jonson, een tijdgenoot van Shakespeare. Volpone (vos) is een puissant rijke Venetiaanse edelman, die doet alsof hij stervende is om zo Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) te misleiden. In de hoop Volpones erfgenaam te worden, buitelen ze over elkaar heen in het aanbieden van gunsten. Volpone en zijn bediende Mosca zijn echter zo megalomaan in hun manipulatieve spel dat ze uiteindelijk ten onder gaan en alles verliezen.

tekst: Ben Jonson met: Gillis Biesheuvel, Kuno Bakker, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper en Lotte Dunselman

"Dood Paard bewijst speels bestaansrecht in ‘Volpone’. De satirische komedie Volpone (1606) van de Britse toneelschrijver Ben Jonson, tijdgenoot van Shakespeare, krijgt door het gezelschap Dood Paard een briljant-grimmige vertolking". (NRC ****)

"De acteurs zijn de ware helden. Strak gespannen en vol overgave verrichten zij hier een krachttoer: Manja Topper, Kuno Bakker en Gillis Biesheuvel op volle kracht, de jonge Lotte Dunselman als nieuwkomer en Jorn Heijdenrijk als Volpone. Zonder de anderen tekort te doen: die Jorn is om op te vreten zo goed" (Volkskrant ****).

Geen actuele speeltijden